Новини

Цифровізація освіти: дніпропетровським школярам тепер видаватимуть електронні свідоцтва про здобуття початкової освіти

thomas-park-6MePtA9EVDA-unsplash

Набув чинності наказ МОН про Порядок виготовлення, видачі та обліку документів про початкову освіту. Відтепер діє нова процедура замовлення, виготовлення й отримання свідоцтв. Весь процес обліку здійснюється в електронній формі.

«Переваг у е-свідоцтв про початкову освіту чимало. По-перше, спрощується процес відновлення документів у разі їх втрати. Бо всі свідоцтва будуть занесені до Єдиної державної електронної бази з питань освіти. По-друге, свідоцтво не відтворюватиметься в пластиковій картці та не потребуватиме додатку на спеціальному бланку. А значить, школі не потрібно обліковувати видачу свідоцтв про початкову освіту. По-третє,якщо учень має порушення зору, за бажанням батьків може бути виготовлена паперова копія електронного свідоцтва з використанням шрифту Брайля», — розповів голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

У МОН наголошують, нова процедура дає можливість:
— забезпечити виготовлення та видачу свідоцтв (їхніх паперових копій) у найкоротші строки;
— уникнути виготовлення дублікатів втрачених документів про освіту;
— швидко виправити виявлену помилку у свідоцтві;
— забезпечити подальшу цифровізацію сфери освіти і зменшити витрати на виготовлення документів про освіту;
— врахувати потреби учнів з порушенням зору, які отримуватимуть свідоцтво у вигляді, придатному для читання;
— зменшити бюрократизацію системи управління освітою.

За бажанням батьків школа видаватиме їм паперову копію електронного свідоцтва, засвідчену підписом директора школи та печаткою (на аркуші паперу формату А4), протягом 5 днів після їхнього звернення. Замовляти виготовлення дубліката свідоцтва також не потрібно: якщо батьки втратять паперову копію, вони можуть звернутися до школи для повторного отримання копії.

Оригінал електронного свідоцтва про початкову освіту створюватиметься за зразком, затвердженим МОН, і зберігатиметься в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) в Реєстрі документів про освіту.