Новини

Червону книгу Дніпропетровщини потрібно оновити, зазначили вчені та представники обласної влади

87037167_3112936348725634_5143130836249346048_n

В області загалом представлено 13 000 видів тварин та 2000 видів рослин. З них під загрозою знаходяться понад 10%. Усі рідкісні та зникаючі види були вписані в окрему Червону книгу, створення якої ініціювали рішенням на сесії Дніпропетровської обласної ради у 2011 році.

Вчені стверджують, що за останні роки клімат в області став більш теплим, а це, у свою чергу, впливає на популяцію і різноманіття видів. Навіть через незначний приріст температури на території Дніпропетровщини починають з‘являтися нові тварини і рослини з південних зон, витісняючи ті види, які вже не пристосовані до існуючих умов.

«Червона книга області була написана майже 10 років тому. За цей час через кліматичні зміни та антропогенні фактори, ситуація змінилася. Отже, ми маємо провести детальний моніторинг і оновити дані у книзі, зробити їх актуальними на сьогодні», — зазначив Антон Кумановський, заступник голови обласної ради по виконавчому апарату, начальник управління з питань використання природних ресурсів.

За ініціативи голови обласної ради Святослава Олійника у 2020 році була створена робоча група  відповідальна за контроль екологічного стану області, відновлення популяції живих організмів, збереження водойм.

«Тема екології області — це величезний пласт роботи, поділений на окремі питання. За кожним закріплені куратори з боку обласної влади. Головне їх завдання — розробити та втілити у життя усі необхідні заходи для збереження природи нашого регіону», — зазначив голова облради Святослав Олійник.