Новини

Чеська Республіка надаватиме допомогу Дніпропетровщині і у 2023 році

!DOR09214

Сьогодні відбулася зустріч представників обласної влади та делегації Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Головним завданням було визначення напрямків співробітництва. За словами Генерального директора Європейської секції Міністерства закордонних справ Чеської Республіки, Дніпропетровщина є пріоритетним регіоном для партнерства і надання допомоги.

«Економіка Чехії – дуже індустріальна. Тому ми вирішили допомагати саме вашому регіону, оскільки економіки схожі і таке партнерство може розвиватися. Ми хочемо його розширювати та допомогти вам в ці нелегкі для України часи», – сказав Ярослав Курфюрст.

Як зазначили представники делегації, вони планують приділити особливу увагу розвитку медицини, енергетики, транспорту, водному та сільському господарству, оборонній промисловості, діджиталізації, допомогти з розмінуванням територій.

«Ми вже підготували постачання автобусів, які можуть використовуватись для різних цілей. Минулого року уряд Чехії погодився на довгострокову програму підтримки України, щоб ви могли виконати всі умови вступу до ЄС. У цьому році будемо продовжувати надавати гуманітарну допомогу для мешканців Дніпропетровщини», – зазначив Петро Гандалович, директор департаменту розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

В свою чергу, голова Дніпропетровської обласної ради подякував чеським партнерам і розповів, які саме потреби зараз найбільш нагальні для регіону:

«Чеська Республіка однією з перших підтримала Україну одразу після повномасштабного вторгнення російських військ на територію нашої держави. Партнери й зараз продовжують допомагати як всій країні, так і Дніпропетровщині зокрема. Як прифронтовий регіон, ми потребуємо потужної підтримки. Йдеться і про гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам, і про генератори для безперебійної роботи критичної інфраструктури регіону, і про облаштування сховищ та укриттів. Також обговорювали можливості співпраці у сфері оборони».

Також Микола Лукашук звернув особливу увагу делегатів на потребу у важкій техніці для розмінування територій Дніпропетровської області.

«Велика подяка нашим чеським друзям за допомогу Україні та області, за урядові програми в Чехії щодо відновлення держави. За гуманітарну допомогу, за генератори, які живлять нашу критичну інфраструктуру. Ми і надалі потребуємо допомоги в облаштуванні бомбосховищ, генераторах, ремонті приміщень, де живуть ВПО, потребуємо транспорту. Будь-яка допомога вкрай необхідна», – підсумував перший заступник начальника обласної військової адміністрації Володимир Орлов.

!DOR09072 !DOR09146 !DOR091991 DOR09061 DOR09064 DOR09117 DOR09161 DOR09195-01-01