Новини

Чесько-українське партнерство: вперше за 504 дні війни у Дніпрі розпочався міжнародний захід за безпосередньої присутності його учасників

IMG_6409

З початку повномасштабного вторгнення в Україні ще жодного разу не було заходів такого формату.

Сьогодні Дніпропетровську область відвідала делегація Чеської Республіки. Після спілкування з керівництвом області міжнародні партнери долучилися до чесько-українського бізнес-форуму.

«Дуже крутий формат, де представники нашого і чеського бізнесу можуть посидіти за філіжанкою кави, поділитися досвідом, обговорити проєкти. Для нас дуже цінним є те, що багато міжнародних бізнес-компаній навіть під час війни прагнуть розвивають ділове, торговельно-економічне та інвестиційне співробітництво з Україною. Розуміють важливість цих процесів та планують підтримку під час відбудови. Зокрема, в Дніпропетровській області продовжують працювати 20 чеських компаній, серед яких відомі світові бренди та виробники», — зауважив Микола Лукашук, голова Дніпровської обласної ради.

У складі делегації — урядовий уповноважений Чеської Республіки з питань реконструкції України Томаш Копечний, представники міністерств чеського Уряду, Посольства Чехії в Україні, представники бізнес компаній Чехії.

«Я вражений сміливістю та стійкістю українського народу, зокрема, Дніпропетровською прифронтовою областю. Впевнений, що чеська сторона буде вибудовувати системну технологічну співпрацю з регіоном», — сказав Томаш Копечний.

Пріоритетними в обговоренні стали:

⁃ проєкти з відновлення соціальної інфраструктури та енергозабезпечення у постраждалих від обстрілів громадах;

⁃ залучення партнерських інвестицій на розвиток медичної сфери;

вирішення проблеми з водозабезпеченням у громадах та промислових центрах, які через теракт країни-агресора на Каховській ГЕС, опинились в зоні техногенної катастрофи.

«Наша область зацікавлена у співробітництві в питаннях екології, будівництва, енергетики, сучасних технологій. Немає сумніву – переможемо. Вже сьогодні разом думаємо про відновлення. Використовуємо кожну можливість, аби зробити нашу державу сильнішою, потужнішою, міцнішою», — зазначив Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.