Новини

Шахрайські call-центри — ганебне явище нашого часу. 

IMG_20230725_103314_216

 

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук разом з народними депутатами та представниками силового блоку взяв участь у засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування можливих фактів незаконної діяльності у сфері фінансових послуг та ринків фінансових послуг, які здійснюються з використанням інформаційних електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем та електронних комунікаційних мереж.

 

«Кол-центри — це загроза національної безпеки. Ганебне явище нашого часу, джерело витоку фінансів з держави. Деякі виправдовують роботу кол-центрів тим, що вони начебто дурять росіян і білорусів, чим допомагають нам перемогти. Але насправді, їхніми жертвами стають наші громадяни, пенсіонери, волонтери, військовослужбовці, внутрішньо-переміщені особи. Є випадки, що кол-центри залучають до своєї роботи дітей віком 14-15 років через соцмережі. Що вийде у майбутньому з дітей, яких вже з дитинства вчать і дають інструкцію, як дурити інших?», — зазначив Микола Лукашук.

 

Схема роботи кол-центрів одна: шахраї видають із себе працівників банку, телефонують людям, дізнаються дані карток: номери, CVV-коди, термін дії та одноразові паролі, та привласнюють гроші потерпілих.

 

Сьогодні у Дніпропетровській області шахраям активно протидіють працівники Нацполіції, кіберполіції, прокуратури та інших силових органів. Правоохоронні органи ведуть досудові розслідування.

Вже припинено незаконну діяльність значної кількості кол-центрів. Народні депутати вже готують законодавчі ініціативи та зміни, які суттєво підсилять кримінальну відповідальність саме за цей вид шахрайства. Та виокремлять роботу кол-центрів в окремий склад злочину, з окремою правовою кваліфікацією.