Новини

Що буде із ПТУ та які зміни чекають на студентів?

!_MG_7814

Ринок праці потерпає від нестачі професійних кадрів. Найбільш затребувані нині – машиністи, слюсарі, токарі, електрики. Аби подолати цей дефіцит, обласна рада більше двох років спільно із німецькими партнерами впроваджує на Дніпропетровщині нову дуальну систему освіти в професійно-технічних закладах.

Головні її принципи – це навчання технічних спеціалістів на замовлення роботодавця. Студенти 70% часу працюють на виробництві, а 30% — приділяють теорії у профшколах. Про досягнення та найближчі плани в профтехосвіті говорили на Міжнародному Форумі «Соціальне партнерство у професійній освіті». До заходу долучились представники бізнесу, німецькі партнери, асоціації роботодавців Вірменії, Грузії, України.

В результаті роботи обласного проекту «ЕХАМ Дніпро» вже 152 підприємства області долучилися до впровадження нової системи! Роботодавці розуміють, що такий підхід до навчання допоможе не тільки забезпечити якість підготовки робітників, а й підвищить мотивацію у студентів залишатися на відповідних підприємствах. До речі, зараз триває процес передачі ПТУ з державного рівня на місцевий. Як зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов, Дніпропетровська область прийняла на баланс вже 10 закладів освіти.

Він підсумував: «Обласна влада готова допомагати ПТУ, які розуміють необхідність втілення дуальної системи. Будемо ініціювати зміни до нашої обласної програми освіти. Наша мета – це не тільки фінансувати професійні школи, а й завдяки системному підходу, забезпечити область необхідними професіями, а працівників – комфортними умовами праці».