Новини

Юні дніпропетровці долучились до археологічних розкопок

201205350_4113730922048330_3385743782350308997_n
На Дніпропетровщині триває четвертий щорічний фестиваль «Діти вивчають країну». Він відбувається в рамках програми патріотичного виховання за підтримки Дніпропетровської обласної ради. Мета фестивалю — аби молоде покоління почало цікавитись історією краю, в якому живе, розуміло звідки в музеях з’являються артефакти і як дослідники по крупицях збирають деталі минувшини.
«Організатори фестивалю — комунальне підприємство «Центр народної творчості «Дивокрай» Дніпропетровської обласної ради» та Дніпропетровський історичний музей ім. Яворницького. Ми тримаємо тісний зв’язок із нашими КП, підтримуємо їх і їхніх керівників у організації проведення дитячих археологічних розкопок. В рамках фестивалю відбуваються не лише розкопки, а й дослідження та презентації історичних проєктів. Обласна рада підтримує також дітей, які зголосились взяти участь у фестивалі. Наприклад, цієї неділі під час посвяти в археологи, яку провели на території місця розкопок для учасників експедиції, юні археологи отримали подарунки від голови обласної ради Миколи Лукашука: активні колонки, повербанки та навушники», — розповів голова постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти, соціальної політики та праці Анатолій Коломоєць.
«Діти залюбки беруть участь в експедиціях. Цьогоріч її розгорнули в селищі Токівське Апостолівського району. Там проводимо розкопки на місці стоянки древніх людей. У 2018-му в перший рік фестивалю експедиція також розгорнута була тут. Тоді був знайдений скарб у вигляді ливарних форм часів скіфської давнини приблизно III-V сторіччя до нашої ери, які зараз експонуються в Історичному музею ім. Д. Яворницького», — зазначив Віктор Боняк, директор КП «Центр народної творчості «Дивокрай» Дніпропетровської обласної ради».
«Щороку після завершення експедиції складається альманах, в якому зібрані статі та фотографії місць досліджень, зазначені знайдені пам’ятки. Туди також входять дослідження кандидатів історичних наук, присвячених темі розкопок. І це не «сухі» результати роботи, а справді чудове видання. Воно написане зрозумілою мовою й простими словами так, аби дітям було цікаво дізнаватись про археологію як таку і історію краю. Кошти на публікацію альманахів надає Дніпропетровська обласна рада в рамках програми національно патріотичного виховання. Друкуємо видання накладом у 500 примірників і роздаємо в бібліотеки регіону й школи», — додав зав. відділу археології Дніпропетровського історичного музею, очільник експедиції Олександр Старік.
Результати цьогорічних досліджень й знайдені артефакти експерти представлять за місяць.
IMG_9309IMG_9316 IMG_9320 IMG_9323 IMG_9326 IMG_9329 IMG_9331 IMG_9333