Новини

Інформація про ліки та медичні вироби – на одному ресурсі: Міністерство охорони здоров’я спільно з держпідприємством «Медичні закупівлі України» працюють над впровадженням електронної системи управління запасами лікарських засобів та медичних виробів e-Stock

IMG_7418

Е-Stock міститиме дані про наявність препаратів у медичних закладах України, а також потреби у них, доставлення, використання, утилізацію. Планується, що інформація з системи буде доступною для публічного доступу: кожен бажаючий зможе за кілька кліків знайти необхідний йому препарат.

В МОЗі зазначають: ключове завдання e-Stock – це ефективне управління запасами ліків та медичних виробів для забезпечення рівного доступу до лікування для всіх пацієнтів.

Нова система збиратиме інформацію про всі медичні товари, якими держава забезпечує заклади охорони здоров’я. Зокрема, вона включатиме централізовані закупівлі за бюджетні кошти, закупівлі міжнародних організацій, програму «Доступні ліки», закупівлі за регіональні бюджети тощо. Дані завжди будуть актуальні, адже оновлюватимуться в режимі реального часу.

«Попри війну МОЗ продовжує докладати зусиль, щоби країна стала зручнішою для життя та співдії громадян. Система e-Stock – це зручний сервіс, який передбачає прозорість і доступність у сфері охорони здоровʼя, і, врешті, відповідальність перед пацієнтами, більшість з яких, до слова, є платниками податків», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Наразі триває технічне розроблення системи. До кінця цього року планується завершити перший етап розробки – функціонал збору потреби та управління організаціями та користувачами. У 2023 році буде реалізовано повний функціонал для закупівель коштами державного бюджету. До розробки системи вже долучились міжнародні партнери: проєкт USAID «Безпечні та доступні ліки» (SAFEMed), Світовий банк та Глобальний Фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, Програма розвитку ООН в Україні.