Новини

​​Видобуток урану на Дніпропетровщині. Обласна рада відміняє рішення 2016 року

DC81FC75-ED46-4906-B0C2-CDA7C8A76F8B

❗️Попереднє погодження, яке дали депутати обласної ради, на користування надрами для компанії «Атомні енергетичні системи» фактично передбачав НЕ видобування урану, а проведення дослідження його запасів у Дніпровському, Криничанському та П’ятихатському районах. 

❗️У травні 2019 року вищеназвана компанія отримала спецдозвіл на дослідно-промислову розробку від Держгеонадра. (Цей спецдозвіл, як і деякі інші не був погоджений із органами місцевого самоврядування). 

❗️Вже у грудні 2019 року рішенням Верховної Ради усі обласні ради були позбавлені будь-яких повноважень у сфері погодження надання надр у користування загально-державного значення. 

❗️Враховуючи ситуацію, що склалась у громадах, занепокоєння та звернення громадськості, районних та сільських рад рішенням сесії попереднє погодження для компанії «Атомні енергетичні системи» сьогодні скасовано. 

«Обласні ради вже не мають відповідних повноважень на надання подібних дозволів, втім ми слідкуємо за ситуацією.  Ми підтримуємо думку громади , тому  вже направили відповідний запит на Держгеонадра для надання роз’яснень щодо планової діяльності компанії «Атомні енергетичні системи». На сьогодні у нас відсутня інформація щодо способів видобутку урану та технологій, а як результат – наслідків такої діяльності», —  Святослав Олійник.