Новини

Нематеріальна культурна спадщина — захист українських цінностей під час воєнного стану.

3 (1)

Експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини при Мінкульті розпочала серію інформаційних семінарів для представників громад і фахівців у галузі культури з розгляду питань щодо нематеріальної культурної спадщини.

5 вересня 2022 року відбувся перший такий семінар на тему «Охорона НКС: лістинг» для 50 представників Сум, Рівного, Київщини, Вінниці, Миколаєва, Львова, Дніпра, Камянського, Одеського і Луганського регіонів.
Фахівці Мінкульту та експертної ради прозповіли про механізм підготовки та подання номінаційного досьє до Національного переліку елементів НКС, критеріїв оцінки та регламенту роботи Експертної ради при МКІП.

Учасників семінару цікавили такі питання як порядок ведення Національного переліку, чи існують місцеві переліки елементів НКС, чому важлива думка громади, носія спадщини та спільноти при підготовці номінації, як збирається інформація для номінаційного досьє та багато інших.

«Наш край неймовірно багатий на культурну спадщину. Крім двох елементів, які вже визнані в ЮНЕСКО, у нас є ще багато самородків, якими можна хизуватися. Це і лозоплетіння, і вишивка, і ковальство, і ткацтво. У нас є миколаївський розпис. А ще Дніпропетровщина багата на гастроспадщину. Є такі елементи НКС, які лише чекають на оформлення номінаційних документів і внесення до Нацпереліку. Тому пропонуємо громадам долучитися до семінарів і узнати ще більше про охорону НКС», — сказала начальниця гуманітарного управління Лілія Гиренко.

Додаткові консультації щодо підготовки номінаційного досьє відбудуться 19.09.2022 та 03.10.2022.

Слідкуйте за новинами тут https://www.facebook.com/platformICH/posts/pfbid0ZbYerkJXV3twEojJ1tZEJNjteX566Wmo7Lb74KWaHWfQ9Bpz21cYAZ97zZw2cmRdl

 

11 (1)

4 (1)

2 (1)

1 (1)

5 (1)