Новини

Гліб Пригунов: «Стратегія розвитку області — незмінна».

Слайд0
Відмова від центрального енергопостачання, збільшення ремонтів доріг, шкіл, лікарень, садочків, розвиток аграрного потенціалу, залучення інвестицій, закінчення об’єднання громад – серед пріоритетних напрямів роботи обласної влади.
В обласній раді звітували про попередні результати роботи за рік і заявили, що будуть продовжувати обраний шлях розвитку територій.
За основними показниками соціально-економічного розвитку область продовжує залишатися на передових позиціях щодо: розвитку промисловості; зовнішньої торгівлі; залучення прямих іноземних інвестицій; капітальних інвестицій; будівельних робіт; товарообороту. Так, п’ята частина всієї промислової продукції виробляється в Дніпропетровській області.
3,8 млрд доларів прямих іноземних інвестицій залучено в економіку регіону. Таким чином, у розрахунку на одного мешканця області це складає 1,2 тис дол. До речі, по Україні цей показник в півтора рази нижчий.
Що стосується розвитку внутрішнього бізнесу. За обсягами роздрібної торгівлі область посідає перше місце в Україні і, таким чином, забезпечує більше 9% загальноукраїнського обсягу.
Дніпропетровська область названа потенційною для потужного розвитку аграрного сектору. Дніпропетровщина у 2018 році зібрала майже 3,5 млн тонн зернових. Восени понад 702 тис. га озимих зернових культур було посіяно під урожай 2019 року.
Розвиток сільських територій неможливий без розвитку їх інфраструктури, відмічають обласні керівники.
Найпріоритетніші проекти – це проекти дорожнього будівництва та забезпечення населення питною водою.
До кінця року буде завершено реконструкцію 38 км водопровідних мереж, що забезпечить якісним питним водопостачанням близько 25 тис. мешканців.
В цьому році відремонтовано 130 доріг комунальної власності в населених пунктах області, це дорівнює 1,3 млн тис. кв. м.
Енергетична незалежність підприємств та комунальних установ – пріоритетний напрям роботи обласної влади.
Житловий фонд області поступово відмовляється від централізованого теплозабезпечення та переходить на автономні, більш економні системи.
Цього року повністю відмовляються від централізованого теплозабезпечення в містах Марганець і Покров. В перспективі — міста Павлоград та Новомосковськ.
В області, як і в Україні, активно впроваджуються технології отримання електричної енергії з альтернативних джерел, зокрема, сонячні станції.
Цього року 39 шкіл капітально ремонтуються і реконструюються.
100% учнів та вчителів в сільській місцевості забезпечені підвозом до навчальних закладів.
В рамках Соціальної Програми Марини Порошенко в школах відкрито 120 ресурсних кімнат та медіатек для діток з особливими потребами.
Цього року відкрито 2 нових унікальних дитячих садочка, на 115 місць кожен в м. Підгороднє та смт. Обухівка. Аналогів таким садкам в Україні немає.
Ще 4 дитячі садки зводять «з нуля» в Кам’янському, Покрові, Старих Кодаках, Іларіоновому.
В цьому році відкрито перший в Україні інклюзивний парк для дітей з обмеженими можливостями. 800 дітей з особливими потребами, які раніше фізично не могли ходити до школи, зараз повноцінно навчаються.
Децентралізація – головна реформа країни.
60 дніпропетровських громад живуть по-новому.
Головною перевагою реформи є збільшення бюджетів громад.
Держава та обласна влада фінансово підтримує розвиток їх інфраструктури. Загалом з різних бюджетів в інфраструктуру ОТГ було вкладено 33 млрд гривень з моменту впровадження децентралізаційних процесів.
«Наступного року ми маємо завершити об’єднання територіальних громад, що дозволить всім мешканцям області відчути переваги реформи децентралізації. Ми маємо чіткий план розвитку нашої області, це незворотні позитивні зміни, це наш незмінний курс до кращого життя, який ми обрали ще декілька років тому», — підсумував голова обласної ради Гліб Пригунов.
З презентацією «Про підсумки соціально-економічного та культурного розвитку області за 2018 рік та перспективи на 2019 рік» можна ознайомитися за посиланням.