Новини

5,4 млрд євро на відновлення природи – громади Дніпропетровщини запрошують долучитися до європейської екологічної програми LIFE.

photo1662465122

 

Ще на початку літа Україна підписала з Європейським Союзом угоду про приєднання до міжнародної екологічної програми LIFE, бюджет якої на 2021-2027 роки на проєкти із захисту довкілля становить 5,43 млрд євро.

Ця програма за 30 років функціонування співфінансувала понад 5600 природоохоронних проєктів в ЄС та за його межами.

«Україна отримала від Євросоюзу велику підтримку та колосальні можливості не лише для відновлення довкілля після збройної агресії Росії, а й для відновлення живої природи в Україні. Це те, на що ніколи не вистачало коштів. LIFE – це потужний фінансовий інструмент країн-учасниць. Це велика довіра до України», – наголосив Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів.

Станом на початок вересня орієнтовна сума шкоди, яку російські війська завдали довкіллю України, становить понад 962 мільярди гривень, 2,9 га лісів уражені війною, близько 2000 фактів шкоди довкіллю.

«Ми закликаємо громади області взяти участь у програмі. Проєкти на конкурсний відбір можуть подавати юридичні особи будь-якої форми власності. Органи місцевого самоврядування, установи державної, комунальної та приватної власності, громадські організації, тощо», – зазначив Сергій Березань, заступник начальника управління з питань екології та природних ресурсів.

На поточний рік оголошено 34 конкурсні пропозиції. Серед пріоритетів – відновлення річок, розвиток заповідного фонду, побудова центрів для реабілітації птахів та диких тварин, ренатуралізації екосистем тощо.

Щодо процедури подання заявок, теми, строки, термін виконання, фінансування, прикладів проєктів, які відібрані Європейською комісією, дивіться тут: https://mepr.gov.ua/news/39468.html