Без рубрики

Новини

Гліб Пригунов: «Зроблений ще один крок до вирішення 40- річної проблеми – впливу шахтних вод на екологію».

главная

Два роки міжнародні інституції разом з українськими фахівцями працювали над рішенням цього завдання! Сьогодні у Дніпропетровській обласній раді Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) презентувало розроблений за участю робочої групи експертів Проект скидання надлишку шахтних вод Криворіжського басейну. У їх пропозиції — побудувати трубопровід, який скидатиме воду до Чорного моря. Для його реалізації необхідно залучити близько 3 — 4 млрд. грн.

Проблема з високо мінералізованими шахтними водами. Шкода, яку вони завдають стосується трьох областей: Дніпропетровської, Миколаївської та Херсонської. Для прикладу, солоність Чорного моря складає 17 грам на літр води, Мертвого моря – 200 грам на літр, шахтні води Кривбасу – 40 грам на літр. І якщо великі водойми жодним чином не впливають на екологію, то вода з шахт суттєво її послаблює, завдаючи величезної шкоди флорі і фауні. Таку воду неможливо використовувати для поливу, зрошувальних процесів, вирощування худоби. Із вирішенням проблеми, три області зможуть уникнути засоленості води в місцевих мережах водопостачання та на території господарських земель. Тому як наслідок, будуть отримувати багатий врожай і припинять нести щорічні багатомільярдні збитки.

Голова обласної ради Гліб Пригунов: «Зроблено важливий крок у вирішенні екологічної проблеми. Я вдячний нашим німецьким партнерам за виконану роботу. Адже екологічна загроза від шахтних вод існує вже 40 років. І досі не вдавалося знайти відповідних шляхів іі вирішення».