Новини

Гліб Пригунов: «Сьогодні ми задаємо новий тренд розвитку територій».

IMG_3124

Як правильно забудовувати та використовувати території громад, міст, селищ, аби вони приносили максимально користі та створювали комфортні умови проживання для громадян. Це головна задача, яку має виконувати планування територій. Саме створенню генерального плану власних територій сьогодні навчали керівників міст, сіл, ОТГ в обласній раді.

Для грамотного та ефективного планування територій необхідно створювати: містобудівну документацію, що визначає принципові вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання земель населеного пункту. Розробляти точні схеми, які складаються з комплексної оцінки земель, аналізу сучасного стану доріг, транспортної інфраструктури, мережі освітніх закладів та первинної медичної допомоги, переваги та обмеження соціально — економічного розвитку та інші показники.

Безумовним завданням генплану є збереження особливостей існуючих забудов, історичних та археологічних пам’яток, цінних природних ділянок. Але наприклад, якщо через весь населений пункт проходить транзитна автодорога, важливим буде запроектувати об’їзну, щоб винести потік транспорту за межі певних територій. Це вплине на безпеку проживання, загальний клімат у населеному пункті. Важливим плюсом наявності генерального плану є можливість залучати інвесторів на певні території.

«У сучасних умовах децентралізації ми вже спостерігаємо міжрегіональну конкуренцію за інвестиції. Якщо подивитися на декілька років вперед, стає зрозумілим, що незабаром така конкуренція буде на районних та інших рівнях. У тих громад, в яких буде генеральна схема розвитку, більше шансів привернути інвестора», — зауважив голова обласної ради Гліб Пригунов. На Дніпропетровщині пілотний проект такого плану вже створила Вакулівська ОТГ.

Голова обласної ради зазначив, що зараз у громад є два головні ресурси – це люди і територія, останнє треба використовувати по максимуму: «Громади мають розширяти життєвий простір, робити житлові квартали, зони відпочинку, в цілому спланувати свою інфраструктуру. Щоб усе це втілити в реальність, сучасне законодавство наразі потребує наявності генерального плану розвитку територій. Над цим треба працювати першочергово!».