Без рубрики

Новини

Розширюємо кордони знань та налагоджуємо міжнародні зв’язки на культурному рівні

DSC_5870

 

В музеї Літературного Придніпров’я відзначили фіналістів обласного конкурсу «Австрійська листівка».

 

Всього на конкурс надійшло більше 200 робіт з різних куточків області та навіть з-закордону від тих, хто вимушено переїхав. Учасники створили листівки з зображенням одного з елементів чи об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Австрії.

 

На сьогодні в країні налічується 12 найменувань об’єктів зі списку Світової спадщини ЮНЕСКО і 10 елементів.

 

Головною метою конкурсу стала популяризація історії Австрійської спадщини, яка, як виявилося, дуже схожа із українською.

 

«Об’єкти Світової спадщини ЮНЕСКО – це видатні культурні та природні цінності, що вважаються надбанням усього людства. Вони перелічені в Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Станом на 2023 рік у ньому перебувають 1157 об’єктів зі 167 країн світу, зокрема: 900 культурних, 218 природних і 39 змішаних. Якщо про українські об’єкти вже багато хто знає, то про австрійські – майже ніхто. Саме тому я вдячна Почесному Консульству Австрійської Республіки у місті Дніпрі за те, що вони ініціювали такий конкурс і сьогодні люди більше дізналися про культурну спадщину світу, яка знаходиться під захистом ЮНЕСКО. Я вітаю переможців конкурсу і висловлюю слова вдячності викладачам, які навчають творити та висловлювати свої емоції через малюнок», — сказала Лілія Гиренко, депутатка та начальниця управління культури та спорту Дніпропетровської обласної ради.

 

Організатори конкурсу:

Почесне Консульство Австрійської Республіки у місті Дніпро, управління з питань культури та спорту виконавчого апарату Дніпропетровської обласної ради та ГО «ЖІНКИ плюс», яка акредитована міжурядовим комітетом ЮНЕСКО.

 

«Було важко визначити переможців. Це й видно з цифри – 35 кращих! Проте всі учасники молодці. Напередодні Різдва ми оприлюднили список тих, чиї роботи вийшли у фінал. Була одна робота, про яку хочеться сказати — це робота хлопчика з Нікополя, який, нажаль, не встиг зробити малюнок для конкурсу через постійні обстріли. Проте його викладач прислав авторський малюнок хлопчика, щоб члени журі побачили, яка це талановита дитина. Тяжко уявляти, що відчувають діти з Нікополя, Покрова, Марганцю, інших громад і куточків нашої країни, що перебувають під обстрілами. Проте творчість бере гору – і вони малюють, беруть участь у конкурсах, творять і намагаються жити звичайним життям», — зазначила Ірина Фоменко, ініціаторка конкурсу та керівниця PR Управління Почесного Консульства Австрійської Республіки у місті Дніпрі.

 

Для інтриги організатори заходу запропонували переможцям самостійно обрати собі подарунок зігравши в лотерею – переможці самі витягали номерки під якими значилися призи.

 

Крім того, квартет Дніпропетровської філармонії ім. Л.Б. Когана привітав учасників заходу невеличким концертом з виконанням творів австрійських композиторів.

 

«Я дуже вдячна організаторам за цей конкурс і таке святкування. Це був ковток нових вражень, знань, емоцій та поштовх до дитячої творчості», — поділилася враженнями Ольга Світла, викладачка Нікопольського фахового коледжу.