Новини

Україна та Бразилія – новий виток розвитку.

IMG_4815

Відбувся перший за 20 років візит великої різногалузевої делегації з України до Бразилії. Очолював делегацію голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.

Візит поклав собою початок нових стосунків в різних сферах між двома країнами. В процесі перемовин був підписаний протокол про співпрацю, отримані реальні контракти та визначені напрямки співпраці. Освіта. Вісім ВНЗ з Дніпра та Києва презентували свої можливості на міжнародній освітній виставці ExpoPos Brazil! Ця наймасштабніша подія в Латинській Америці збирає абітурієнтів та представників закладів вищої освіти з усього світу.

Цього року в Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро свої заклади вищої освіти представляли понад 100 країн. Протягом трьох днів майже 10 тисяч людей відвідали виставку ExpoPos. Українська делегація займала найбільший павільйон, і він став справжнім відкриттям для бразильських абітурієнтів.

Гліб Пригунов: «Співвідношення ціна – якість української освіти змусила привернути увагу до наших вишів і вже отримати реальні контракти. Дніпро вже має досвід навчання бразильських студентів, але ми відчуваємо, що можемо робити більше і, таким чином, збільшити потік бразильських студентів в Україну». Тому в делегації працювали і народні депутати Тарас Кремінь, Віктор Романюк, і заступник міністра освіти Роман Греба, і генеральний директор другої за рейтингом в країні рекрутингової компанії «Світ Освіти» Альматрабии Ашраф.

 «На даний момент за підсумками візиту ми уклали 5 угод, що дозволить майже в 10 разів збільшити потік студентів з Бразилії до України», — прокоментував А. Ашраф. Альтернативна енергетика. Бразилія є світовим лідером у виготовленні альтернативних джерел енергії. Таких як сонячна, вітрова та з біоетанолу. «Україна зараз переживає бум з будівництва сонячних електростанцій. Це стратегічний напрям розвитку держави. Враховуючі досвід Бразилії у виробництві альтернативних видів енергії, ми обговорили можливість будівництва панелей в Україні», — зазначив Гліб Пригунов.

IT- технології. IT індустрія і в Україні, і в Дніпрі є однією з найбільш розвинутих галузей. Наші компанії успішно працюють за контрактами світових компаній, наші фахівці розробляють програмний продукт для різних цілей, системи захистів комп’ютерних мереж, мобільні додатки та інше. Тому дніпровські компанії можуть впевнено конкурувати і на бразильському ринку IT технологій.

Культурна дипломатія. «Розвиток культурних відносин між Україною та Бразилією, де проживає близько 400 000 українців, потрібно продовжувати, — впевнений голова обласної ради, — по-перше, це гастролі наших національних колективів, які порадують нашу діаспору. По-друге, гастролі Дніпропетровського театру опери та балету зможуть збирати аншлаги в бразильських театрах. Ми вже провели перші перемовини із агенцією, що займається гастрольною діяльністю. Бразильці висловили певну зацікавленість в таких гастролях. Українці доволі схожі з бразильцями у своїх смаках та вподобаннях, тому переконаний, що культурний обмін подарує естетичну насолоду глядачам з обох континентів».

Бізнес контакти. Представники українського бізнесу, не тільки освітнього, також брали участь в роботі делегації. Як приклад можна навести результативні перемовини «Металургійної компанії «Інтерпайп», яку представляла Інна Шевцова, фахівець з продажів у країнах Східної та Північної Америки та Африки: «Ми досягли домовленостей про початок співпраці у поставках залізничних осей».

 «Співпраця з Бразилією вирішує два головних завдання для України – по-перше, залучення інвестицій, по-друге, просування власних можливостей! Ми виконали нашу головну мету — скоординувати інвестиційні можливості обох країн для того, щоб в подальшому відпрацьовувати конкретні контракти. Я переконаний, що наші країни будуть корисними одна для одної», — зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов.

Візит був організований МЗС України, супроводжувався послом України в Бразилії паном Ростиславом Троненко та почесним консулом Бразилії в Дніпрі паном Олегом Василенко.