Новини

Вакцинують 5-річних, «Омікрон» не вщухає, за війну перше щеплення зробило лише 9% громадян: про перебіг коронавірусу на Дніпропетровщині

photo1672915624

😷Карантин в Україні подовжено до 30 квітня, отже актуальність проблеми захворюваності й боротьби із ковідом не знижується. Від початку спостереження на Дніпропетровщині зареєстровано майже 350 тисяч випадків коронавірусу, 10 075 пацієнтів померли від тяжкого його перебігу та ускладнень.

💬«Проведено вже більше півтора мільйонів тестувань, з них більше мільйона — ПЛР-дослідження. Всі центри первинної медико-санітарної допомоги регіону забезпечені в достатній кількості експрес-тестами. На сьогоднішній ранок у нас було 76 тисяч експрес-тестів діагностики на ковід. Тому кожна людина, яка себе погано почуває та має ознаки ГРВІ може здати такий аналіз», — розповіла Тетяна Квітницька, заступниця директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА.

📊Нині 92.5% захворілих на ковід — дорослі. Переважна більшість з них — це люди 55-59 років. Найбільша кількість летальних випадків припадає на категорію 60+.

Станом на 5 січня, в області офіційно зареєстровано 73 нових випадки ковіду, 704 активних хворих, 205 пацієнтів перебуває у стаціонарі (а також 21 дитина), троє — у важкому стані на апаратах ШВЛ. Рівень захворюваності в регіоні, кажуть експерти, нині досить високий, проте стабільний.

Серед захворілих нині переважає штам «Омікрон», який вирізняється надшвидким розповсюдженням. Тому лікарі вкотре закликають громадян не ризикувати здоров’ям і зробити протиковідне щеплення.

💬«На Дніпропетровщині тільки 60% дорослого населення вакциновані. І на цій цифрі ми вже «сидимо» досить довго, бо з початку повномасштабного вторгнення в нас лише 9% від усіх щеплень — це вакцинації першими дозами, а понад 70% — бустерні дози. Тобто люди, які вже отримали вакцинальний комплекс, посилюють свою імунну спроможність. А люди, які не були щеплені, і досі лишаються не захищеними», — додала Тетяна Квітницька.

Найохочішими до вакцинації виявились громадяни 20-39 років. А нещодавно медики почати щепити дітей від 5 років спеціальною вакциною МОЗ.

👩‍⚕️🧑‍⚕️В регіоні працює 20 центрів вакцинації, 199 амбулаторних пунктів щеплення та 60 мобільних бригад для виїзної вакцинації. Всього в області вже проведено 3 мільйони 288 тисяч щеплень від коронавірусу.