Новини

«Волонтер-юрист»: посібник для внутрішньо переміщених осіб представили у Дніпропетровській обласній раді

!IMG_5689

Корисна інформація для внутрішньо переміщених осіб – стисло та доступно. Найважливіші юридичні аспекти. Усе, що пов’язано з переїздом, реєстрацією, отриманням допомоги та ін.

«Ми орієнтувалися на тих, кому потрібна юридична допомога. Як на людей, які вимушені були і планували тікати від війни з зони бойових дій, так і на внутрішньо переміщених осіб, які вже виїхали у більш менш безпечні місця. Юристів на всіх не вистачить, а особливо у зонах евакуації. Тому важливо надати первинні навички юриста всім, хто залучений у допомозі людям. Це було одним з наших завдань, які ми поставили перед собою», – розповів Андрій Палкін, адвокат, директор БФ «Добро ТУТ», автор помічника «Волонтер-юрист».

Він уточнив, що команда фонду створила саме «помічник» – простий, зрозумілий не тільки фахівцям з права, а й волонтерам, керівникам та організаторам прихистків для ВПО, посадовцям, представникам органів місцевого самоврядування, які взаємодіють з ВПО безпосередньо від моменту евакуації до облаштування на новому місці, як в Україні, так і за її межами.

«Ми створили унікальний посібник, який написано простою та доступною для всіх мовою. Він містить не лише покрокову текстову інформацію, але й інформацію у вигляді зручних та зрозумілих схем та інфографіки. Пояснює, як отримати потрібні адміністративні послуги як онлайн – через застосунок «ДІЯ», так і офлайн-шляхом особистого звернення до ЦНАПів та інших державних установ», – сказала Любов Лукашук, адвокатка, авторка помічника «Волонтер-юрист».

За підтримки Дніпропетровської обласної ради примірники посібника відправляться до територіальних громад області.

«До нас постійно прибувають люди з інших областей, які страждають від військових дій. І кожен стикається з юридичними нюансами, постійно одні і ті самі питання, проблеми. У цьому посібнику є усі відповіді. І ним зможе скористатися кожен», – сказав Андрій Білоусов, перший заступник голови Дніпропетровської обласної асоціації органів місцевого самоврядування, очільник Кам’янської міськради.

Посібники є безкоштовними та доступними для всіх, хто потребує юридичної допомоги.

«У наших громадах проживає дуже багато переселенців. Загалом в області більше 376 тисяч переселенців. Один із наших пріоритетів – допомога цим людям, їх адаптація та організація життя у новому місці. І посібник «Волонтер-юрист» допоможе надати цю допомогу максимально оперативно та зрозуміло», – підсумував Микола Лукашук, голова Асоціації органів місцевого самоврядування, очільник обласної ради.