Новини

Вплив регіонів на екологічну політику.

18216786_1548109141875037_3167277571360505264_o

 

Як ефективніше вирішувати проблеми екології обговорювали днями на всеукраїнській конференції, присвяченій реалізації екологічної політики органами місцевого самоврядування. Проблема екології для Дніпропетровської області є надзвичайно актуальною, адже наш регіон є найбільш промислово навантаженим, а рівень забруднення навколишнього середовища один з найвищих в Україні. Органи місцевого самоврядування не мають достатньо повноважень, аби впливати на екологічну політику, зокрема у питаннях притягнення до відповідальності порушників екологічних норм, — про це заявив заступник голови Дніпропетровської обласної ради Антон Кумановський.

«Дніпропетровська обласна рада має достатньо продуктивних та дієвих ідей і конкретних пропозицій, в області діє потужна екологічна програма, над якою працювали кращі спеціалісти у сфері екологіі, енергоефективності та енергозбереження, до вирішення екологічних питань ми залучаємо міжнародний досвід, співпрацюючи з Німеччиною. У той же час, органи місцевого самоврядування не мають достатньо серйозних повноважень, аби комплексно впливати на екологічну політику. Зокрема, щодо перевірки суб’єктів господарювання стосовно дотримання екологічних норм. Тому ми пропонуємо направити відповідне звернення до Асоціації обласних та районних рад України, аби вони активно включились у роботу», — зазначив Антон Кумановський.

Вирішити питання впливу на підприємства-забруднювачі можна використовуючи пересувні станції екомоніторингу. Вони дозволяють відстежити реальну кількість викидів  об’єктами господарювання та дадуть об’єктивні і незалежні результати, які, на думку фахівців, будуть значно відрізнятись від тих, що подають самі підприємства. Таким чином, органи місцевого самоврядування зможуть впливати на промислові підприємства, і це  в рази збільшить надходження коштів до бюджетного екологічного фонду. Дніпропетровська обласна рада вже активно займається цим питанням та переймає досвід Ізраїлю у використанні пересувних станцій екомоніторингу. У ході зустрічі з головою облради Глібом Пригуновим та членами постійної комісії обласної ради з питань екології та енергозбереження, екологи з Ізраїлю поділились власним досвідом у цій галузі, презентували пересувні екостанції та механізм їх роботи.