Новини

В обласній раді почала свою діяльність робоча група щодо реалізації Концепції Державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року.

!IMG_8103

Група була створена розпорядженням голови Дніпропетровської обласної ради Миколи Лукашука.

Уряд схвалив Концепцію у вересні 2021 року. Йдеться про комплексне розв’язання проблемних питань, які виникають на територіях через зменшення видобутку вугілля. Особливо це стосується східних регіонів та громад, де основним джерелом доходу були вугільні шахти.

Концепція передбачає:
* розробку планів трансформації для кожної громади;
* створення точок економічного зростання;
* соціальну підтримку шахтарів та їх сімей;
* створення економічних кластерів;
* підтримку розвитку відповідної інженерної інфраструктури для залучення інвестицій;
* запровадження на законодавчому рівні нових інструментів підтримки інвесторів, які створюють робочі місця на вугледобувних територіях;
* диверсифікацію місцевої економіки.

Трансформація вугільних регіонів торкнеться декількох громад Дніпропетровської області.

На першій зустрічі робочої групи представники громад, де основні надходження в бюджет залежать від вугільної промисловості, презентували свої програми диверсифікації (переорієнтації) економіки.

Разом з проектними відділом ДТЕК ці громади вже працюють над створенням нових робочих місць, покращенням умов життя в громадах для того, аби люди змогли і надалі жити та працювати в громадах.

«Робоча група до кінця 2021 року має опрацювати основні проблеми, з якими можуть зіткнутися громади на шляху трансформації вугільних підприємств та внести пропозицій до Кабінету Міністрів. Наша мета, аби трансформація вугільних територій пройшла м’яко для громад», — зазначив Антон Кумановский, начальник управління з питань екології та природних ресурсів.