Новини

Дніпровська академія музики проводить IV Міжнародний етномузикознавчий симпозіум «Актуальні питання Східноєвропейської етномузикології» у змішаному форматі

У симпозіумі беруть участь понад 50 доповідачів з 10-ти країн Європи. Українські та європейські провідні етномузикологи, фольклористи, етнологи, антропологи проводять доповіді, лекції, презентації, а також вільні круглі столи, присвячені проблемам дослідження та збереження народної музики в умовах воєнної боротьби.

Обговорення цих тем є надзвичайно важливим для нашого суспільства, адже фольклор є історичним надбанням для формування нації. А в умовах воєнного стану значно посилюється участь фольклорно-етнографічного мистецтва у громадських ініціативах, зокрема, це благодійні акції та концерти для ВПО, зростає затребуваність у виконанні визвольних пісень. Фольклор під час війни «вибухає» захисною реакцією на травматичний досвід, є формою єднання та ідентифікації «своїх», зброєю проти ворога. Передусім посилюється увага до традиційного пісенного фольклору, закоріненого в архаїчні пласти культури, як до вияву української ідентичності.

«Цей симпозіум є науковим майданчиком, що дозволяє зазирнути в історичне минуле традицій, пісень і фольклору. Навіть звуків та ореолів їх побутування. Він дозволяє ще більше почути про етномузикологію народів світу, дізнатися про наше спільне минуле», – сказала Ірина Корчемаха, заступниця начальника управління з питань культури та спорту Дніпропетровської обласної ради.

Учасники послухали лекцію-концерт «Традиційне весілля на Дніпропетровщині: дівич-вечір» асистентки-стажистки Дніпровської академії музики Ольги Гусіної, завідувачки Навчально-наукової лабораторії музичного фольклору та етнографії ДАМ. Лекцію-концерт присвятили фрагменту місцевого весільного обряду «Дівич-вечір». Її озвучив студентський фольклорний гурт «Калита» Дніпровської академії музики.

Народна пісенна культура – це фундамент національної свідомості людства. На жаль, народна культура почала стрімко втрачати свою популярність та актуальність. Тому важливим завданням сьогодні є глибинне вивчення власної етнічної культури на дослідницькому та науковому рівнях.