Новини

Дніпропетровщина відзначила ювілей краєзнавця, дослідника та вірного патріота України Михайла Рябцева.

08_pamyatnuy_den_09

15 липня, у Дніпрі родичі, друзі та знайомі Михайла Рябцева зібрались в обласній бібліотеці молоді, щоб висловити теплі слова привітання 80-річному ювіляру.

Його активна громадянська діяльність почалася за часів Радянського Союзу, коли Михайло Рябцев відстоював реабілітацію та популяризацію місцевих діячів культури, котрих репресувала радянська влада.

Як зазначив голова Дніпровського товариства політичних в’язнів і репресованих Іван Дремлюга: «Михайло Рябцев має невичерпне громадське сумління. Його просвітницька діяльність почалася з далекого 1986 року. Тому представники багатьох громадських об’єднань, як то січеславська «Просвіта», товариство політичних в’язнів і репресованих ініціювали відзначення його активної громадської позиції!».

Михайло Рябцев на початку своєї трудової діяльності працював листоношею, згодом – пастухом, але він робив усе, аби досягти власної мети та стати юристом. Останні десятиліття Михайло присвятив краєзнавчій діяльності. Зокрема, за його ініціативи встановлено горельєф письменнику Василю Чапленку, який був репресований за буржуазний націоналізм.

Особисті привітання та спеціальну нагороду ювіляру також передав голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов: «Михайло Рябцев є прикладом мужності та уособленням патріотизму для сучасної молоді. Ця людина протягом усього життя знаходила у собі сили та натхнення, аби прославляти і популяризувати українську самобутність, протистоячи суворій цензурі радянських часів. Михайло ніколи не цурався власного походження, навіть якщо це загрожувало його безпеці. Сьогодні, коли справжньому патріоту України виповнилося 80 років, ми можемо віддячити йому, подарувавши визнання та підтримку ідеалів, які Михайло відстоював усе життя!»