Новини

За що будуть голосувати депутати обласної ради?

IMG_9874

 

Розпочалася підготовка до 10 сесії 7 скликання.  Для обговорення питань, які можуть бути винесені на сесію, зібралася Президія Дніпропетровської обласної ради. Серед головних питань, які будуть винесені на сесію, зміни до перспективного плану, можливість місцевим громадам впливати на підприємства, що зашкоджують навколишньому середовищу, створення ландшафтного заказника «Лівобережний», визнання добровольців, зміни в регіональні програми та інше.

Перспективний план Дніпропетровської області стосується створення об’єднаних територіальних громад в рамках процесу децентралізації в Україні. Обласна рада  є безпосереднім учасником децентралізаційних процесів і багато зусиль спрямовує на створення нових громад. Аргументованим прикладом завжди виступає бюджетна децентралізація, завдяки якій бюджети новостворених громад зросли від 2-х до 12 разів. 29 жовтня відбудуться вибори голів у нових громадах, таким чином у Дніпропетровській області їх буде налічуватися 56. Це один з найбільших показників в Україні.

На жаль, Дніпропетровська область належить до найбільш екологічно небезпечних, через те, що тут працює багато підприємств,  забруднюючих навколишнє середовище. Дніпро, Кривий Ріг, Кам’янське  потерпають найбільше. Депутатами було підняте питання щодо більш дієвого впливу місцевих громад на підприємства – забруднювачі. Голова обласної ради Гліб Пригунов дав відповідне доручення апарату обласної ради, створити перелік  дій із  роз’яснювальними додатками. Таким чином, громади отримають інструменти  впливу на недобросовісні підприємства. Наприклад, в яких випадках подавати до суду, звертатися до Верховної ради та інше.

Також депутати мають проголосувати за створення ландшафтного заказника «Лівобережний» в районі житлового масиву «Фрунзенський». В результаті  громадськість отримає рекреаційну зону, що буде охоронятися законом.

На сесію для визнання будуть винесені нові прізвища добровольців. Нагадаємо, Дніпропетровська обласна рада  прийняла рішення про визнання добровольців, які першими відправилися на захист країни.

Депутати обговорили створення нової програми підтримки малого та середнього бізнесу, завдяки якій з’явиться  можливість компенсувати відсотки за кредитами. Голова обласної ради дав доручення бюджетній комісії обласної ради погодити можливість виділення коштів під програму у бюджеті наступного року. Депутати вирішили розглянути це питання на сесії у грудні.

Не менш жваве обговорення викликало питання прийняття на баланс обласної ради ПТУ і можливості  їх утримання. Зараз необхідна сума на наступний рік складає  650 млн гривень.  «Це доволі велике навантаження на бюджет», — зауважив Гліб Пригунов. Більшість депутатів схиляється до думки, що наразі стала необхідність  оптимізації  мережі ПТУ області.

Голова обласної ради підняв також питання надання матеріальної допомоги родинам загиблих міліціонерів. Через особливості законодавства 38 родин у Дніпропетровській області не отримують допомоги, тому це питання буде вивчене департаментом соціального захисту и винесене на сесію.

Сесія обласної ради відбудеться 11 жовтня. Підготовка триває, питання порядку денного продовжують обговорюватися у депутатських комісіях.