Новини

«Ліквідатори Чорнобильської катастрофи подарували нам майбутнє, наша вдячність їм повинна бути еквівалентною», — зазначив Євгеній Марченко, радник голови облради.

ODA_1369

Соціальний захист, пенсійне та медичне забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. На таку тему сьогодні пройшов круглий стіл у Дніпропетровській облдержадміністрації. Мета заходу — почути усі питання, які сьогодні турбують ліквідаторів регіону.
В обговоренні взяла участь заступник голови ОДА Ольга Горб, радник голови облради Євгеній Марченко, представники департаментів облдержадміністрації, керівництво головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, голови громадських організацій інвалідів “Союз Чорнобиль України”.
Також з нагоди прийдешнього Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ліквідаторів нагородили цінними подарунками та грамотами.
«Незважаючи на небезпеку та майже 100% загрозу смерті, відчайдушні ліквідатори наслідків аварії виконували свою роботу. Вони є героями, які пішли на вчинок, що далеко не кожному під силу. Саме тому і в нашій державі, і у світі, пам’ять про загиблих ліквідаторів берегтимуть завжди і завжди вклонятимуться і дякуватимуть тим, хто лишився живим», — сказав радник голови Дніпропетровської обласної ради Євгеній Марченко.
В Дніпропетровській області перебуває на обліку 18 898 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у тому числі, 1875 дітей. На 2021 рік на виплату чорнобильцям грошових компенсацій та допомог виділено 58 млн з державного та обласного бюджетів. За кошти обласного бюджету чорнобильці отримали необхідні ліки та послуги зубопротезування.
Зокрема, громадська всеукраїнська організація інвалідів «Союз Чорнобиль України» отримала кошти на проведення заходів, присвячених 35-м роковинам Чорнобильської катастрофи та на організацію інформаційного сайту спілки.
«Хочу подякувати обласній владі. Дійсно, ми співпрацюємо плідно і отримуємо допомогу. Особисто хочу подякувати Євгенію Марченко. За його підтримки у цьому році ми не залишилися «безхатченками», а змогли користуватися і проводити роботу у приміщенні офісу нашої ГО. Це сталося вперше за останні 4 роки. Безперечно, є цілий ряд питань, які потребують вирішення. Особливо зараз, в період пандемії. Але я впевнений, разом ми зможемо вирішити усі проблеми і приділити увагу кожному ліквідатору Дніпропетровщини», — розповів Олег Геращенко, голова ради Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України“.
Наприкінці заходу відбулось урочисте покладання квітів до Пам’ятника жертвам Чорнобильської катастрофи «Чорнобильський дзвін».