Новини

Майже шість тисяч безкоштовних засобів для реабілітації отримали мешканці регіону

wheelchair-walk-P3WCT7G-min

Протези та ортопедичне взуття, палиці, милиці, наколінники, крісла-стільці та сидіння для ванни й душу. Ці та інші засоби придбали для жителів Дніпропетровщини коштом держави. На це спрямовано 45,2 млн грн.

«Від початку року засоби для реабілітації отримали 2.5 тисячі мешканців регіону. Це літні люди, дорослі та діти, які мають інвалідність, військовослужбовці, котрі постраждали в зоні проведення АТО/ООС. Всього коштом держави було придбано майже шість тисяч предметів для реабілітації», — розповів голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

До технічних засобів реабілітації, якими забезпечуються люди належать:

  • протезні вироби (включаючи протезно-ортопедичні вироби (ортези, протези), ортопедичне взуття);
  • засоби для пересування (крісла колісні);
  • спеціальні засоби для самообслуговування та догляду (допоміжні засоби для особистого догляду та захисту: наколінники, налокітники, рукавиці на протез, чохли для кукс верхніх та нижніх кінцівок, вкладиші із силіконової або селевої композиції для кукс верхніх та нижніх кінцівок, подушки проти пролежневі та інші);
  • допоміжні засоби для особистої гігієни: крісла-стільці, сидіння на унітаз, сидіння-надставки на унітаз, щипці для туалетного паперу, стільці, табурети, сидіння для ванни та душу, східці, підставки для ванни, умивальники);
  • допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому (палиці, милиці, ходуни, поручні);
  • меблі та оснащення (столи, меблі для сидіння, ліжка, матраци проти пролежневі, перила та поручні, брусся, опори);
  • спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією (магнітофони, диктофони, годинники, мобільні телефони для письмового спілкування).

Соціальні гарантії щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю в Україні визначено Законом України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні». Аби отримати необхідні предмети, громадянам слід звернутися до органів соціального захисту населення за місцем проживання.