Новини

УТОС підбило підсумки «п’ятирічки» та визначилась із подальшими напрямками роботи

!IMG_0371

На Дніпропетровщині відбувся XVIII з’їзд Українського товариства сліпих на який прибуло 93 делегати з усієї України. Учасники заслухали доповідь про підсумки роботи товариства за останні п’ять років, яка була спрямована на захист прав та інтересів осіб з інвалідністю по зору та розв’язанню проблемних питань з якими стикаються незрячі у повсякденному житті.

«Що п’ять секунд у світі зір втрачає одна доросла людина, а кожну хвилину – дитина. Це — невтішна статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я і привід замислитись про те, що кожен із нас, робить аби допомогти тим, хто має порушення зору. В нашому регіоні є план того як зарадити проблемі. Його ми будуємо й втілюємо, разом з Українським товариством сліпих. Воно, за підтримки обласної влади, надає людям соціальний захист, послуги з реабілітації та працевлаштування, залучення до суспільно-корисної діяльності, аматорської та спортивної реалізації. Наразі на Дніпропетровщині мешкає понад 202 тисяч людей, котрі мають інвалідність по зору. І кожен з них має відчувати турботу області. Ми робимо все можливе, аби був налагоджений діалог між владою й незрячими. Аби останні успішно інтегрувались у суспільство», — наголосила голова постійної комісії Дніпропетровської обласної ради з питань охорони здоров’я, дитинства та материнства Аріна Пустова.

На обліку в Дніпропетровській обласній організації УТОС, станом початок поточного року, перебуває 2 977 осіб.

Голова правління ДОО УТОС Василь Горбенко зазначив, що, протягом звітного періоду, було проведено 20 засідань правління обласної організації, на яких розглянуто 95 питань. Основні стосувались забезпечення заходів доступності для осіб з порушеннями зору, розширення комплексу соціально-реабілітаційних послуг, дотримання правил перевезення людей з інвалідністю у транспорті різних форм власності, проведення культурно-мистецьких і спортивних заходів та забезпечення пільг для незрячих.

«Протягом 5 років роботи значна увага в роботі Дніпропетровської філії приділялась оздоровчій, медичній, фізкультурно-спортивній реабілітації осіб з інвалідністю зору. Правління ДОО УТОС постійно працює в напрямку забезпечення людей з інвалідністю зору тифлозасобами, як на державному, так і на місцевих рівнях. Продовжується робота з оснащення перехресть світлофорами зі звуковими пристроями, облаштування транспорту зовнішніми звуковими інформаторами номерів. Наприклад, в м. Нікополі укладений договір з перевізниками про обладнання 53 автобусів звуковими інформаторами. У м. Дніпрі на 58-х одиницях міського пасажирського транспорту встановлені системи зовнішнього та внутрішнього оповіщення. За кількома маршрутами на зупинках громадського транспорту встановлені тактильні смуги. В обласному центрі також запущено інклюзивний додаток для відстежування маршруту», — розповів Василь Горбенко.

Він також додав, що, завдяки злагодженій роботі ДОО УТОС та обласної влади, 19 людей отримали безкоштовні путівки в Обласну фізіотерапевтичну лікарню «Солоний Лиман». В обласній лікарні ім. Мечникова започатковано безкоштовне комплексне обстеження осіб з інвалідністю зору. Протягом звітного періоду було організовано 9 акцій, під час яких для членів УТОС було виділено окремий поверх, де приймали всі спеціалісти, працювали апарати УЗД та ЕКГ, співробітники лікарні допомагали кожному. Під час акцій було обстежено близько 200 УТОСівців. Співпраця з лікарнею продовжується і надалі, при необхідності члени УТОС отримують консультації спеціалістів в індивідуальному порядку.

!IMG_0363 !IMG_0374 !IMG_0389 !IMG_0378 !IMG_0397 !IMG_0417 !IMG_0442 !IMG_0472