Новини

МОНОПОЛІСТ ПОГРОЖУЄ МЕШКАНЦЯМ ОБЛАСТІ ТЕХНОГЕННОЮ КАТАСТРОФОЮ

received_378596129761640

 

01 жовтня 2019 року, монополіст на ринку електричної енергії АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» погрожує обмежити енергопостачання КП ДОР «Аульський водовід», в результаті чого буде припинено постачання питної води більш ніж половині мешканців Дніпропетровської області, що ставить Дніпропетровську область на межу техногенної катастрофи.
Такі дії АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» порушують вимоги Конституції, Законів України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» та «Про ринок електричної енергії».
Так, статтею 6 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» встановлено заборону відключення об’єктів питного водопостачання та централізованого водовідведення від системи енерго-, газо-, теплопостачання як об’єктів життєзабезпечення і стратегічного значення.
АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» є лише оператором системи розподілу, який відповідальний за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію, технічне обслуговування та розвиток системи розподілу і забезпечення довгострокової спроможності системи розподілу щодо задоволення обґрунтованого попиту на розподіл електричної енергії з урахуванням вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та забезпечення енергоефективності.
Відповідно до положень статей 46, 47 Закону України «Про ринок електричної енергії» цей суб’єкт не наділений повноваженнями щодо обмеження енергопостачання споживачів електричної енергії, адже не має права здійснювати діяльність з виробництва та/або передачі, та/або постачання електричної енергії.
Стосовно заборгованості КП ДОР «Аульський водовід» перед АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» слід зазначити, що станом на 01 січня 2017 року, після підписання Меморандуму, заборгованість складала 98,6 млн. грн. Зростання ж цього боргу до 205 млн. грн сталося у зв’язку із впровадженням схеми «Роттердам Плюс», щодо якої наразі ведеться слідство Національним Антикорупційним Бюро України.
У свою чергу, КП ДОР «Аульський водовід» отримало відповідну ліцензію, що дало змогу підприємству самостійно закуповувати електричну енергію у Державного підприємства «Оператор ринку», за укладеними договорами на постачання електричної енергії.
Зважаючи на викладене, обласна рада вважає, що дії посадових осіб АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» щодо обмеження енергопостачання КП ДОР «Аульський водовід» можуть мати наслідком масового заподіяння шкоди здоров’ю мешканців області, а також – пошкодження об’єкту, який має стратегічне значення для забезпечення мешканців Дніпропетровської області питною водою.
У зв’язку з цим, з метою захисту інтересів мешканців Дніпропетровської області та попередження вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 113 Кримінального кодексу України (Диверсія) обласна рада звертається до усіх правоохоронних органів з пропозицією вжити відповідних заходів реагування та надати відповідну правову кваліфікацію діям посадових осіб АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі».