Новини

Роздільне сортування сміття та ціна цієї сировини для бізнесу – в облраді вирішували проблему побутових відходів.

IMG_4548

Питання правильної утилізації сміття, його транспортування, переробка твердих побутових відходів(ТПВ), впровадження ефективних технологій – це те, що турбує сьогодні кожну країну у світі. Для України та Дніпропетровської області, зокрема, тема поводження з ТПВ стоїть дуже гостро і становить велику частину національної програми покращення стану екології.

Тільки взаємодія трикутнику «влада-бізнес-громади» може надати позитивний результат у вирішенні проблем з твердими побутовими відходами. Тож сьогодні в обласній раді зібрались лідери ОТГ, бізнесмени, експерти, керівництво обласної влади.

В результаті дискусії підприємства, які працюють на ринку вторинної сировини, запропонували громадам реальні бізнес-моделі. Від останніх, в свою чергу, необхідна відповідна інфраструктура у вигляді сортувальних баків для роздільного збирання сміття та проведення інформаційної кампанії серед населення.

Було вирішено створити профільні робочі групи (бізнес і ОТГ), які вивчатимуть ринок сировини на місцях; внести необхідні доповнення до обласної екологічної програми, аби питання переробки сміття стало більш пріоритетним завданням; сформувати єдиний регіональний план дій; розвивати інфраструктуру для сортування сміття.

У підсумку голова обласної ради Гліб Пригунов запевнив усі сторони, що обласна рада підтримає відповідні ініціативи і сприятиме в необхідних процесах: «Я погоджуюсь із тим, що сортувати сміття повинно бути модно для кожної людини. Зараз бізнес та ОТГ налагоджують спільний діалог. В області вже є успішні приклади співпраці – це Слобожанська ОТГ, яка займається сортуванням сміття. Це ДТЕК Дніпрообленерго, яка окремо збирає відходи і передає на утилізацію. Крок за кроком ми запроваджуємо нові технології і разом покращуємо стан навколишнього середовища».