Новини

Новий очільник, голови Палат та пріоритети в роботі: підсумки роботи першої частини 40-ї сесії Конгресу Ради Європи

C665BDFF-D04A-498E-9C55-3DAEEBFC5CFE

23 та 24 березня відбулась перша частина 40-ї сесії Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи. Нагадаємо, через епідеміологічну ситуацію в світі, зустріч цього року відбувається онлайн.

 До складу української делегації в Конгресі місцевих та регіональних влад цьогоріч увійшов голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук. За його словами, участь у Конгресі дає можливість піднімати актуальні питання регіону на розгляд європейської спільноти. Відтак, обмінюватися досвідом, взаємодіяти з національними та міжнародними організаціями.

«Завдяки Конгресу, наприклад, зараз в Україні активно імплементується програма «Посилення демократії та довіри на місцевому рівні» в межах Плану дій на 2018-2021 роки. Завдяки цій програмі ми можемо отримати підтримку в процесі децентралізації та впровадженню кращих практик місцевої демократії. Відбуватиметься це через залучення міжнародної експертизи, проведення заходів, спрямованих на інституційний розвиток.  А це і навчання, і семінари,і ознайомчі візити, і обмін досвідом за участі членів делегацій у Конгресі з України та інших країн-членів Ради Європи», — пояснив Микола Лукашук.

Перша частина сесії мала установчий характер. Під час засідання було обрано нового президента Конгресу, який головуватиме найближчі два з половиною роки. Очільником став Ліндерт Вербек (Нідерланди).

«Для мене велика честь отримати вашу довіру й зайняти цей пост. Я готовий присвятити себе цій роботі. Переконаний, всі присутні на цій сесії готові зустрітися з викликами нового строку повноважень. Ми разом відстоюємо цінності прав людини й демократії, які покладені на нас радою Європи», — зазначив у своїй промові Ліндерт Вербек.

Члени Конгресу також обрали нових голів та заступників голів Палати місцевих влад, Палати регіонів, очільників Моніторингового комітету, Комітету з управління та Комітету  з питань поточних справ.

У другий день сесії учасники провели пленарні засідання, прийняли бюджет Конгресу на 2022-2023 рр, затвердили проєкти протоколів сесій Палат і засідань конгресу, а також провели засідання бюро палат. Зокрема, Палати місцевих органів влади та Палат регіонів.

Щодо пріоритетів, які поставили перед собою члени Конгрексу, то до вже відомого з попередніх років моніторингу стану місцевої й регіональної демократії, ступіня реальної участі громадян у реалізації влади, заохочення прикордонного співробітництва з метою встановлення та підтримки миру, додані нові позиції. Це відслідковування якості репрезентованої демократії, скорочення нерівності на місцях, питання оточуючого середовища та зміни клімату та цифровізація й штучний інтелект.

Друга частина 40-Ї сесії відбудеться 15-17 червня 2021 року також у дистанційному форматі.

«Щиро вдячний всім учасникам Конгресу за можливість перейняти досвід та бути частиною потужної команди, яка, не зважаючи на пандемію та карантин, подовжує роботу.  Пандемія чітко показала потребу в принципах мультилатерального та багаторівневого управління, які Конгрес активно просуває в межах своєї діяльності. Сподіваюсь, вже наступну 41 сесію ми проведемо у Стразбурзі офлайн», — підсумував голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.