Без рубрики

Новини

Освітні пільги для спортсменів: в облраді звертаються до Кабміну, аби змінити закон

????????????????????????????????????

У Дніпропетровській обласній раді учасники розширеного засідання постійної комісії з питань сім’ї, молоді та спорту склали листа до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів. У ньому депутати просять внести зміни до Закону України «Про вищу освіту».

У складанні листа взяли участь члени постійної комісії Дніпропетровської обласної ради з питань сім’ї, молоді та спорту, представники управління з питань гуманітарної, соціально-культурної сфери та освіти.
А також представники вищих навчальних закладів, спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл, обласних федерацій спорту, громадськості Дніпропетровської області.

«Наразі в країні вибудована чітка система підготовки спортивного резерву – дитячо-юнацькі спортивні школи, фахові коледжі, школи вищої спортивної майстерності, центри олімпійської підготовки тощо. Держава вкладає значні бюджетні кошти у підготовку та виховання майбутніх чемпіонів у цих закладах. Проте ефективність цих вкладень знижується при переході від юнацького спорту до спорту вищих досягнень, оскільки саме в цей період юні спортсмени постають перед вибором – продовжувати тренування чи вступати до закладів вищої освіти», — пояснив заступник голови Дніпропетровської обласної ради Ігор Каширін.

Аби дати шанс обдарованим юним спортсменам та забезпечити спортивне майбутнє закладам вищої освіти України, автори листа пропонують надавати молодим спортсменам преференції при вступі до ВИШів. А відтак, внести зміни до статті 44 Закону України «Про вищу освіту» шляхом доповнення пункту 3 текстом наступного змісту:
«Для осіб, які входять до резерву, кандидатів та членів національної збірної команди України з олімпійських видів спорту та отримали документ про повну загальну середню освіту, прийом на навчання до закладів вищої освіти України здійснюється у межах установлених квот».

Складений лист зі зверненням учасники постійної комісії планують передати до Кабінету Міністрів України. Звернення підтримали усі учасники заходу. Наступний крок — винесення на розгляд чергової сесії обласної ради і направлення листа на Кабінет міністрів та Верховну Раду.

«Ми виховуємо спортсменів з дитинства. Держава, клуби, меценати вкладають у них знання, досвід і чималі бюджетні кошти.
Але діти закінчують школу і в 17 років стають перед вибором: продовжувати спортивну кар’єру або здобувати фах у ВНЗ.
Найчастіше перемагають батьки, які радять ВНЗ.
У світі багато прикладів, коли обидва ці прагнення можна об’єднати: здобувати вищу освіту і продовжувати займатися спортом.
Упевнений, що ми можемо і повинні допомогти нашим талановитим дітям. Для цього потрібно внести зміни в існуючий закон «Про вищу освіту», — підсумував Михайло Кошляк, голова постійної комісії з питань сім‘ї, молоді та спорту.