Новини

Повноцінне життя для дітей з вадами слуху — Дніпропетровський Регіональний медичний центр родинного здоров’я проводить реабілітацію найбільш важких пацієнтів.

!DOR09244

👂Мова йде про встановлення кохлеарних імплантів. Такі операції наразі виконуються лише у Києві та Дніпрі.

У разі наявності важкої вродженної чи набутої туговухості та глухоти розповсюджені слухові апарати не допомагають.
В таких випадках використовуються кохлеарні імплантати. Це високотехнологічні системи, які дозволяють перетворити звукові коливання в електричні імпульси. Останні передаються пристроєм до слухового нерву.

«Міністерство охорони здоров’я, за підтримки обласної влади регіону закупило 9 систем кохлеарної імплантації! Та Регіональний медичний центр родинного здоров’я вже отримав ці кохлеарні імпланти за державною програмою! І це значить що ми продовжуємо реабілітувати глухих діток! Це дуже класно що навіть у такий складний період держава продовжує піклуватись про цих діток!» — розповів керівник медичного центру Олексій Власов.

Усі діти ще в роддомі мають проходити скринінгове дослідження слуху. Якщо в закладі такої можливості немає, дитина має бути скерована наприклад в нашу лікарню, де робляться ці дослідження. При найменьший підозрі на порушення слуху, необхідно одразу звернутися до профільних лікарів. Як зазначає керівник отоларингічного відділення Ігор Березнюк, найкращий вік для встановлення систем кохлеарної імплантації — від 12 місяців.

«Дуже важливо дати можливість дитині повноцінно розвиватися, а це неможливо без слуху та навичок мовлення. Якщо дитина не чує, вона не зможе розмовляти. Наші маленькі пацієнти після встановлення кохлеарних імплантів починають чути звуки, яких ніколи не знали», — зазначає Ігор Березнюк.

Маленька Ліза — одна з пацієнток лікарні. Їй встановили 2 кохлеарні імпланти.

«Операція пройшла успішно. Зараз вчимося і тренуємо навички. Розвиток слуху і мовлення — це тривалий процес, але ми все зможемо, я впевнена. Велика подяка лікарям!» — каже мати дівчинки.

Лікарі зазначають, що імплант передає звук по-іншому, ніж звичайне вухо. Тому з дитиною протягом кількох років займатимуться спеціалісти, щоб розвинути слух. Вже зараз дівчинка вміє рахувати до 10, відвідує звичайний дитсадок, вчить нові слова.