Новини

Прогресивне навчання дітей з порушеннями слуху та дітей з тяжкими порушеннями мовлення, унікальний колектив педагогів та волонтерські ініціативи. Усе це – про Криворізьку спеціальну школу «Сузір’я»

!_00000

«Тут здобувають освіту та отримують комплексну реабілітацію 162 дитини. Частина з них зараз за кордоном. Але освітній процес, на скільки це можливо в теперішніх умовах, організовано якісно за дистанційною формою навчання.
Після освітнього процесу у другій половині дня до корекційного процесу долучаються фахівці – вчителі-логопеди, сурдопедагоги, які працюють з дітьми індивідуально відповідно до їхніх можливостей і потреб», — розповів директор закладу та депутат Дніпропетровської обласної ради Анатолій Коломоєць.

Від початку воєнних дій колектив школи долучився до активної волонтерської діяльності. загалом виготовували і передали більше тисячі окопних свічок, спеціальні грілки, окопні пічки та багато іншого, що так потрібне військовим.

«Грілки сольові, а свічки з воску та картону, але останнім часом ми додали в них гелевий антисептик, він дуже гарно горить, внаслідок чого виділяється багато тепла. Диму зовсім немає, бо тут вигорає спирт» — розповідає Олександр Кропівка, вчитель трудового навчання.

Подібних закладів в області лише три. Втім, саме школа «Сузір’я» є сильним ресурсно-методичним центром. Тут розробляється багато методичних рекомендацій практичного характеру з власного досвіду роботи, якими охоче користуються педагоги спеціальних закладів України.

«У нас багато напрацювань. Вчителі написали два підручники для 1 класу «Розвиток слухового сприймання» і «Формування вимови». Нечуючою вчителькою української жестової мови, до речі випускницею цієї школи, Ольгою Білановою розроблена модульна програма з української жестової мови для 5-6 класів спеціальних шкіл для дітей з порушеннями слуху», – розповідає Анатолій Коломоєць.

Серед навчальних дисциплін і предмет Українська жестова мова. Вчителька УЖМ зробила відкритий канал у Телеграм, де записує відеоролики та проводить заняття з навчання жестової мови всіх бажаючих педагогів, учнів та їх батьків.

«Коли почалася війна, дуже багато людей почали звертатися до Ольги Анатоліївни за допомогою. Навіть ми, вчителі, почали забувати деякі жести, і коли готуємося до уроків, ми постійно до неї звертаємось», — зазначають вчителі школи.

Особливу увагу у школі приділяють заняттям спорту.

«Моє завдання — залучити дітей до спорту. Давати їм мотивацію, для чого це потрібно. Довести, що здоров’я та спорт — це круто!» — говорить Олег Дерлюк, вчитель фізичної культури школи «Сузір’я».
Після уроків школярі займаються творчістю, розвивають свої таланти, беруть участь у змаганнях, фестивалях, конкурсах обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів і отримують нагороди.

«Одним із напрямків виховної роботи у нашому закладі – є виявлення і розвиток індивідуальних особливостей наших учнів, їх творчий розвиток. У другій половин дня діти відвідують гуртки, заняття за інтересами, зокрема в позашкільних навчальних закладах, де з ними займаються фахові спеціалісти», — розповіла Тетяна Подопригора, заступник директора з виховної роботи закладу.

Комунальний заклад освіти «Криворізька спеціальна школа «Сузір’я» Дніпропетровської обласної ради» заснований у 1939 році, має багаторічний досвід роботи, власну систему навчання, виховання та реабілітації дітей з особливими потребами, плідно співпрацює з науковими установами, вдосконалюючи методи роботи та залучаючи до цієї діяльності найкращих сертифікованих спеціалістів.