Новини

Психологічна та фізична реабілітація військових: в обласній військовій адміністрації відбулось перше засідання робочої групи з питань організації реабілітаційної допомоги військовослужбовцям

DOR00185

До складу робочої групи увійшли представники обласної ради та ОВА, медики, керівники профільних медзакладів області. Під час зустрічі присутні обговорили наявні можливості та потужності медзакладів регіону, які надають реабілітаційні послуги населенню, шляхи покращення їхньої роботи, потреби медичних установ Дніпропетровщини.

«Різні міжнародні організації наводять дані, згідно з якими від 50 до 80 відсотків ветеранів бойових дій страждають на посттравматичний синдром. Наші герої, які пройшли і проходять зараз жорна війни, повинні отримувати якісну, професійну, кваліфіковану допомогу вчасно. Війна – це надпотужний стрес, від впливу якого ніхто не застрахований навіть за кілька років після того, як бойові дії закінчаться», – сказав голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

«Реабілітація є надважливою для наших військових. Психологи вважають, що у випадку недостатнього лікування поствоєнні симптоми з часом не просто повертаються, а й посилюються. Для того, щоб люди могли нормально адаптуватися до мирного
життя, вони повинні пройти реабілітацію», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Важливим питанням залишається і фізична реабілітація військових, лікування та забезпечення протезами тощо. Члени робочої групи обговорили можливість створення центру реабілітації військовослужбовців на базі одного зі спеціалізованих закладів Дніпропетровщини.

«Наша мета – в оптимальні терміни створити таку систему реабілітації в області, щоб захисники та цивільні громадяни, які постраждали від війни, мали можливість отримати комплексну підтримку з моменту першого контакту з медичними працівниками та були забезпечені реабілітаційними послугами, необхідними для того, щоб вести самостійний спосіб життя і бути активними учасниками соціуму», – зазначила Юлія Манаєнкова, директорка департаменту охорони здоров‘я обласної військової адміністрації.

Серед низки питань, що обговорювались, була також необхідність додаткового фінансування для повного забезпечення лікування важкопоранених бійців. А також доопрацьовання механізму спрямування військовослужбовців ЗСУ на реабілітаційне лікування після надання їм спеціалізованої медичної допомоги.

!DOR00308DOR00200DOR00271DOR00274DOR00267DOR00241DOR00286