Новини

Серед ВПО на Дніпропетровщині найбільше жінок. 

IMG_20231202_092201_841

 

Це показали соціологічні дослідження в області. Зараз у нашому регіоні понад 400 тисяч переселенців, це один із найбільших показників кількості ВПО в Україні, тому опитування проводили саме тут — ГО «Об’єднання відповідальних громадян», ТОВ «Оперативна соціологія» за підтримки ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій». Дніпропетровська обласна рада – партнер цього дослідження.

Отримані дані допоможуть краще зрозуміти питання адаптації та інтеграції переселенців у громади. Зокрема, це стосується працевлаштування, забезпечення житлом, освітніми можливостями, юридичними та медичними послугами. Саме ці питання респонденти зазначали як найнеобхідніші.

 

«Масове переміщення великої кількості людей створює величезні ризики і для держави, і для муніципальної влади. Для інтеграції ВПО на новому місці проживання потрібно ретельно вивчити їхні проблеми та розробити дієві заходи для їх розв’язання. І перший крок у цьому — комплексне наукове окреслення проблемних зон», — розповів Вадим Гавриліце — менеджер проєкту.

 

Результати показали, що наприклад, інформування, вирішення базових проблем ВПО на Дніпропетровщині забезпечене на високому рівні. Також Дніпропетровська область – в трійці лідерів серед регіонів, куди релокувався бізнес. За даними Опендатабот, до нашої області переїхали 710 підприємств.

 

«Враховуючи, що до нас переселилося найбільше жінок з дітьми і більшість підприємців – на Дніпропетровщині належний рівень підтримки. Обговорили всі ці питання на нараді з очільниками наших громад.Ми й надалі дбатимемо про забезпечення прав ВПО, особливо – вразливих категорій. Дякую головам громад за підтримку наших людей у складний для держави час!» — наголосив Микола Лукашук — голова Дніпропетровської обласної ради.