Новини

У Києві провели зустріч Української асоціації обласних та районних рад з віце-прем’єр-міністром з відновлення України Олександром Кубраковим

msg-518201556-187723

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук взяв участь у нараді з віце-прем’єр-міністром з відновлення України – міністром розвитку громад, територій та інфраструктури Олександром Кубраковим, його командою, головою партії «Слуга Народу» Оленою Шуляк та представниками асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад».

«Продовжуємо послідовну роботу з асоціаціями органів місцевого самоврядування. Ключове питання – їх участь у процесах відбудови. Головна умова для цього – розбудова інституційної спроможності органів місцевого самоврядування», —підкреслив Олександр Кубраков.

Окремо поговорили про держстратегію регіонального розвитку України. Нині в Мінінфраструктури працюють над затвердженням змін до неї, враховувавши наслідки війни. Далі її синхронізують з Планом України — дорожньою картою реформ та інвестиційних проєктів, які плануються на наступні 4 роки. Після ухвалення держстратегії зможуть привести регіональні та місцеві стратегії та програми у відповідність до викликів сьогодення.

«Стратегія розвитку територіальних громад повинна співвідноситися зі стратегією державного розвитку. Ми розуміємо важливість балансу між місцевими і загальнодержавними інтересами у процесі планування. Наше завдання — знайти цей баланс, зберігаючи роль децентралізації та посилюючи можливості розвитку місцевих громад»,— сказала Олена Шуляк.

За словами Олени Шуляк, головна мета — зробити з територіальних громад справжніх лідерів у відбудові. Для цього мають отримати узгоджений план синхронізації всіх напрямків планування разом зі всіма стейкхолдерами.

«Також звернув увагу на проблемні питання нових ДБНів, які вступили в силу 1 листопада 2023 року щодо будівництва захисних споруд цивільного захисту. Дякую колегам за плідну роботу, працюємо разом на Перемогу», — зазначив Микола Лукашук.

На зустрічі обговорили й забезпечення функціонування сфери житлово-комунального господарства й тарифну політику. Зокрема, погашення перед підприємствами тепло- та водопостачання різниці в тарифах. Відповідним законопроєктом на часткову компенсацію цієї заборгованості для Дніпропетровської та Вінницької областей у державному бюджеті планується передбачити 10,1 млрд грн.