Новини

«Хаб децентралізації» — європейський досвід в Україні.

18921884_1581047338581217_3418974818503391525_n (1)

Рівно рік тому у Дніпрі почав працювати Центр розвитку місцевого самоврядування. Його відкриття стало значною допомогою в реалізації реформи децентралізації в нашій області. І довело, що не тільки Україна рухається в бік ЄС, а й Європа розпочала певні кроки назустріч і простягла руку допомоги. Відкриття зібрало поважних гостей. Серед присутніх були Генадій Зубко, міністр регіонального розвитку , Йоханес Хан, європейський комісар з питань розширення і політики добросусідства, Хюг Мінгареллі, посол Європейського Союзу, голова Представництва ЄС в Україні, Сабіне Мюллер, директор Бюро GIZ в Україні, представники державної і обласної влади та інші європейські партнери. Тоді, усі разом, у новоствореному центрі почали розробку секторальних стратегій децентралізації Дніпропетровщини.

IMG_4569

Серед головних завдань були — розбудова інфраструктури громад, запровадження стратегічного планування, підвищення якості надання послуг. Сьогодні ж на відзначенні річниці функціонування «хабу децентралізації» обговорили успіхи роботи. 


Голова обласної ради Гліб Пригунов зазначає, що Центр добре виконує свої функції: «Пріоритетом роботи обласної ради є впровадження децентралізації, тому функціонування регіонального центру є необхідним сьогодні! Ми бачимо, що громади Дніпропетровщини значно зросли і змінилися з моменту формування. З появою Центру розвитку ОТГ все частіше беруть участь у проектах, запроваджують нові програми, ведуть міжнародне співробітництво, активно взаємодіють і з обласною владою!». 


На заході зібрались голови 60 об’єднаних територіальних громад, які наразі створені в області. Слід зазначити, що це перше і найвагоміше досягнення роботи Центру, адже минулого року ОТГ було всього 34.
Серед них ЦРМС відзначили регіональних лідерів «Стратегії децентралізації» за кожним секторальним напрямком. Під час заходу пройшло їх нагородження. 

IMG_4600
Зокрема, серед інших реалізованих проектів слід виділити створення в громадах десяти ЦНАПів. Комфортні, сучасні умови для надання адміністративних послуг, онлайн-черга та інші переваги тепер доступні і для мешканців віддалених сіл області. Також в ОТГ створено 8 Центрів медико-санітарної допомоги. У планах на цей рік будівництво ще 18 некомерційних сучасних амбулаторій. На Дніпропетровщині найбільша кількість створених опорних шкіл в Україні. Прописано більше 30 стратегій розвитку об’єднаних громад. На теперішньому етапі Центр розвитку місцевого самоврядування продовжить надавати підтримку існуючим і новоствореним ОТГ, поширювати європейський досвід децентралізації.

IMG_4584