Новини

Як зробити життя мешканців громад більш комфортним: експерти U-LEAD провели інформаційну сесію

Дизайн без названия - 1

Для того, щоб представники органів місцевого самоврядування краще орієнтувалися у питаннях фінансування забезпечення благоустрою, розуміли, за яким алгоритмом розробляються правила порядку в громаді та які моделі організації благоустрою існують, команда регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області провела інформаційну сесію «Організація благоустрою населених пунктів».

«Благоустрій – велика частина роботи органів місцевого самоврядування, яка не зупиняється навіть в умовах повномасштабної війни. Попри перебої з електропостачанням, обстріли, ряд інших проблемних питань кожна громада Дніпропетровщини робила і робить зараз все можливе, аби вчасно вивозилося сміття, здійснювався покіс територій, доглядалися квітники та зелені насадження», – зазначила керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Олена Тертишна.

Спікери сесії детально зупинилися на основних поняттях, які містяться в чинному законодавстві для якісної організації благоустрою, надали роз’яснення щодо відмінностей повноважень місцевих рад та виконавчих органів. Значну увагу приділили питанням фінансування.

«Пріоритетним напрямком організації благоустрою залишається залучення до цих робіт фізичних осіб-підприємців. Це дозволяє створити в громаді додаткові робочі місця, залучаючи до цього місцеве населення та внутрішньо переміщених осіб. Ще одним ефективним напрямком в даній сфері є організація міжмуніципального співробітництва», – зазначив Андрій Мужевський, експерт «U-LEAD з Європою».

Учасників заходу також ознайомили з алгоритмом розробки правил благоустрою. Серед переваг існування такого документу: забезпечення стандартів облаштування майданчиків, паркових зон тощо, підвищення якості та комфортності проживання в громаді.