Новини

Як припинити недобросовісну конкуренцію на ринку ялинок?

IMG_3940

Саме це питання вирішували сьогодні в обласній раді. Керівництво лісового та мисливського господарства підсумували сумну статистику для наших лісгоспів. За їхньою інформацією, цього року значно зменшився попит на ялинки. Як наслідок — господарства несуть збитки.

Цікаво, що причиною є не зменшення актуальності купівлі живих ялинок серед населення, а укорінення такого явища як «недобросовісна конкуренція». Все частіше до Дніпропетровщини привозять ялинки із сусідніх областей, які вирощені не у лісгоспах, а на приватних фермерських угіддях. Такі дерева продають нечіпованими, із заниженою ціною, втім, такий спосіб за Законом є офіційним. Наразі обласний лісгосп готує пропозицію, аби призупинити або обмежити продаж таких ялинок.

Голова обласної ради Гліб Пригунов коментує: «Ялинкова кампанія вже стартувала, і наше головне завдання зараз — подбати про захист лісових насаджень, їх раціональне використання. Лісові господарства області повинні працювати ефективно та з максимальною користю».

Цього року обласна рада, як у 2017-му, готує дозвіл на 29 тисяч одиниць новорічних дерев. Все інше — браконьєрство. Більше року на території Дніпропетровщини працює робоча група із запобігання знищення зелених насаджень та незаконної вирубки дерев. До неї входять представники влади, поліції, еко-інспекції. Сьогодні на черговій нараді представники правоохоронних органів відзвітували, що за рік збільшили кількість кримінальних проваджень, пов’язаних із незаконною вирубкою. Всього 53 справи було доведено до суду. Для порівняння — минулого року таких було лише 3!

Начальник управління з питань використання природних ресурсів Антон Кумановський зазначає: «В роботі нашої групи є позитивні зрушення, приклади та позитивна статистика. Ми рухаємося у правильному напрямку. Втім, кримінальних проваджень відкрито сотні і їх треба доводити до логічного завершення. Будемо працювати над удосконаленням роботи, проводити інформування громад на місцях про посилення їх відповідальності щодо дотримання природо-охоронного законодавства».