Новини

Обласна рада виділила 1 200 000 гривень для довгожителів Дніпропетровщини.

15032

Для них кожен новий день – це маленьке життя. 2018-й в Україні зустрічають майже 7 тисяч довгожителів, яким понад 100 років. Зокрема, у Дніпропетровській області мешкає 62 довгожителі. Найстарша з них – жінка з Кам’янського Зінаїда Терентіївна Федченко. У липні цього року їй виповнилося 108! Соціальні стипендії з обласного бюджету ці люди отримують щомісяця. Також вони користуються пільгами учасників або інвалідів війни, якщо мають такий статус.

Для порівняння у Японії кількість людей віком більше 100 років сягнула 60 тисяч осіб. Кількість довгожителів у країні щороку збільшується. Середня тривалість життя там — 85 років. Статистика говорить, що тривалість життя українців, хоч і трохи зросла, але не досягає рівня розвинутих країн Европи. Також соціологи зазначають велику різницю між чоловіками та жінками, 67 та 77 років відповідно.

В обласній раді переконані, що до покращення цих показників необхідно підходити комплексно, адже питання тривалості життя – це не тільки здорова їжа та спорт, а й підвищення рівня медичного обслуговування, питання екології, соціальна політика. Саме тому облрада розбудовує систему еко-моніторингу області, підтримує розвиток телемедицини, втілює медичну реформу у сільській місцевості. Зокрема, у 2019 році заплановано будівництво 18 амбулаторій на суму 58 000 000 гривень.

Голова обласної ради Гліб Пригунов зауважує: «У прийнятому бюджеті 2019 року є багато пунктів, які стосуються соціально-незахищених верств населення. Матеріальна підтримка виділена для малозабезпечених, сім’ям загиблих військових, інвалідам та ветеранам, чорнобильцям та іншим. З року в рік ми працюємо над вдосконаленням системи соцзахисту, охорони здоров’я, збільшуємо бюджет на ці сфери».