Новини

Я бачу світ серцем: 13 листопада — Міжнародний день сліпих

!IMG_0507

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день сліпих. Він покликаний привернути увагу здорових людей до проблем тих, хто втратив зір і опинився у важких життєвих обставинах. Напередодні свята в Дніпрі відбулась прес конференція, де голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, дитинства та материнства Аріна Пустова розповіла яка ситуація з незрячими людьми в регіоні.

«Наразі на Дніпропетровщині мешкає понад 20 тисяч людей, котрі мають інвалідність по зору. Ми маємо план того як зарадити проблемі. Його втілюємо разом із Українським товариством сліпих. Воно об’єднує 18 первинних організацій, в яких на обліку перебуває 2 977 осіб. УТОС, за підтримки обласної влади, надає людям соціальний захист, послуги з реабілітації та працевлаштування, залучення до суспільно-корисної діяльності, аматорської та спортивної реалізації. Ми робимо все можливе, аби був налагоджений діалог між владою й незрячими. Аби останні успішно інтегрувались у суспільство», — розповіла Аріна Пустова.

Голова правління Дніпропетровської обласної організації УТОС Василь Горбенко додав: «В області є чотири підприємства, на яких працюють близько 550 інвалідів зору та інших нозологій. Працівники підприємств мають повний соціальний пакет. Крім того, члени УТОС можуть двічі на рік пройти курс підтримуючого лікування в Інституті медико-соціальних проблем інвалідності».

Проблема дитячої сліпоти і порушення зору також є вкрай актуальною для регіону. На Дніпропетровщині діє єдиний й унікальний навчально-виховний та корекційно-відновлювальний заклад, діяльність якого спрямована на задоволення потреб дітей з порушеннями зору у загальній середній освіті це Спеціальна школа № 12 ДОР. Вона надає початкову, базову та повну загально середню освіту. Діти навчаються там до 12 класу.

«У нас є діти які мають знижений зір і ті, хто повністю не бачить. Є вкрай складні випадки. Наприклад, зараз дошкільну освіту в нас здобуває 5-річний сліпо-глухо-німий хлопець. Загалом, в закладі навчається 235 дітей. Цьогоріч вихованців побільшало, особливо після дистанційного навчання на карантині. На вимушених канікулах діти майже цілоденно «сиділи» у гаджетах, працювали з дрібним шрифтом. Відтак в них проявились проблеми із зором. Цього навчального року в наші школі паралель первачків складає аж 5 класів. Такого не було за весь час існування нашого закладу», — розповіла Віра Купрас, директорка КЗО «Спеціальна школа № 12» ДОР.

«Дніпропетровська обласна рада всіляко сприяє навчанню особливих дітей. Закуповується обладнання по НУШу, викладачі постійно проходять перепідготовку за новою українською школою», — підсумувала голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, дитинства та материнства Аріна Пустова.

!IMG_0503 !IMG_0513 !IMG_0508