Новини

Нематеріальна культурна спадщина під час війни — в області відновили тематичні лекції.

1663151279713

 

Вони проводяться за підтримки Дніпровської академії неперервної освіти.

Це щорічні лекційні заняття на тему «Нематеріальна культурна спадщина Дніпропетровщини» для викладачів образотворчого мистецтва мистецьких шкіл.

«Тема нематеріальної культурної спадщини сьогодні як ніколи у нагоді. Чому? Тому що культурна спадщина в усьому світі все більше зазнає впливу надзвичайних ситуацій, включаючи конфлікти та катастрофи, спричинені природою, та небезпеки, викликаної людиною. Ці «неприродні катаклізми» в свою чергу несуть загрозу передачі та життєздатності нематеріальної культурної спадщини», — зазначила начальниця гуманітарного управління Дніпропетровської обласної ради Лілія Гиренко.

За словами експертів ЮНЕСКО, сьогодні, у реаліях наявних надзвичайних ситуацій, охорона нематеріальної культурної спадщини виконує подвійну роль:
з одного боку, нематеріальна культурна спадщина може сама бути безпосередньо під загрозою,
а з іншого боку, вона може ефективно допомогти людям реагувати на ці загрози і відновлюватися після складних ситуацій.

«Заняття для вихователів і викладачів мистецьких шкіл були започатковані декілька років назад. Завдячуючи колегам з ДАНО, Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки і Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу культури вони продовжуються і сьогодні, не дивлячись на складний період. І це дуже своєчасно, бо сьогодні наша культурна спадщина зазнає впливу надзвичайної ситуації і знаходиться під загрозою. Ми плануємо подовжувати такі лекції, проте в подальшому проводити їх онлайн і дати змогу до них долучитися вихователям мистецьких шкіл області» — сказала начальниця гуманітарного управління Лілія Гиренко.

Вітаючи учасників заходу, Лілія Гиренко говорила про історію дослідження і визнання елементів НКС, їх носіїв, фольклорні експедиції і культурологічні проєкти, іншу роботу, що направлена на збереження, охорону, популяризацію елементів НКС.

«Ми відкрили двері для вихователів з міста Дніпра. Вони почули про елементи, якими пишається Україна – петриківський розпис і козацькі пісні Дніпропетровщини, продивилися відео і особисто спробували себе у ролі майстрів петриківського розпису», — додав ректор академії Віктор Сиченко.