Новини

Нова робота на новому місці: реальні історії переселенців на Дніпропетровщині.

photo1662711288

З початку війни найбільше внутрішньо переміщених осіб прийняла саме Дніпропетровщина. На сьогоднішній день в області мешкає понад 320 тис. переселенців.

З початку березня послугами обласної служби зайнятості скористались 6820 осіб, які виїхали з районів проведення бойових дій.

«Я щоразу звертаюсь до переселенців – ставайте на облік, реєструйтесь у службі зайнятості. Робота є. Зараз ми усі повинні розуміти, ЗСУ захищають нас на передовій, але в тилу – свій фронт. Нам необхідно підтримувати економіку», – зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Наразі нову роботи за сприяння служби знайшли 2139 переселенців, 65% з них мають довідку внутрішньо переміщеної особи.

Найбільше у переробній промисловості, оптовій та роздрібній торгівлі, а також у закладах охорони здоров’я, освіти, харчування та сільському господарстві.

Олена Дерев’янкіна переїхала до Дніпропетровщини з Мар’їнського району Донецької області. За освітою Олена технік-технолог (текстильна та легка промисловість), є досвід роботи з пошиття виробів, упродовж останнього часу мала велику перерву в трудовій діяльності.

«Я давно мріяла повернутися до професії швачки. Прикро, що приводом для цього стала евакуація. Втім, мене тут дуже добре прийняли. Тож, коли ще починати нове життя як не зараз», – розповіла жінка.

Фахівці Кам’янського МЦЗ запропонували їй відновити професійні навички та опанувати нові компетенції за дуальною формою освіти. Теоретичні навички Олена отримала на курсах «Технологія виготовлення спеціального одягу», а практичні – у провідного українського виробника та постачальника спеціального захисного одягу для пожежних та рятувальників, яке евакуювалося до Кам’янського із зони бойових дій та вже повністю відновило свої потужності. Успішно пройшовши навчання на підприємстві, Олена була прийнята на роботу, яка їй дійсно подобається та приносить почуття самореалізації.

Сергій та Світлана Мароховські з Бахмуту також звернулися до служби зайнятості. Разом із кар’єрним радником вони розпочали активний пошук підходящого місця роботи.

«Ми обидва отримали роботу. Це дуже важливо. Ми дякуємо за допомогу та програми підтримки переселенців. Але ж треба розуміти – це для адаптації. Все одно треба працювати і будувати нове життя», – сказала Світлана.

Наполегливість та бажання працювати привели до успіху – протягом двох тижнів з моменту звернення Сергій та Світлана працевлаштувались на посади варника косметичної маси та укладальника-пакувальника до підприємства у Дніпрі.

Олена з селища Нововоронцовка Херсонської області переїхала з родиною до Покрова. За допомогою у пошуку роботи звернулася до фахівців Покровської міської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості.

Фахівці служби зайнятості запропонували жінці взяти участь у тимчасових роботах з продажу напівфабрикатів на підприємстві.

Після участі в зазначених роботах пані Олена була працевлаштована на постійне робоче місце виробником харчових напівфабрикатів.