Без рубрики

Новини

Подарунок до сторіччя: Дніпровському театру ім. Т. Шевченка присвоїли статус національного!

11FA91DF-2CD5-4482-9DB9-CA2EED79079F

1A156E52-809B-44D9-A9C1-EF5758138D95


Президент Петро Порошенко привітав керівників та творчу трупу театру із такою важливою подією, особисто завітавши до видатного закладу культури.

Перший драматичний театр України було засновано у 1918 році. До святкування сторіччя та присвоєння довгоочікуваного статусу, готувалися дуже ретельно. Це стосується і матеріально-технічної бази, і сучасного оновленого репертуару, і зовнішнього вигляду. Останні два роки Дніпропетровська обласна рада усіляко підтримувала та виділяла кошти з бюджету на оновлення будівлі. Адже для присвоєння статусу «національний» заклад культури повинен відповідати прописаним нормам. Серед яких, наприклад, вільний доступ для людей з інвалідністю. У театрі було встановлено спеціальний підйомник для людей з обмеженими можливостями, обладнаний санвузол. З обласного бюджету було виділено близько 1 мільйона гривень. 

18C05670-E4BA-4316-95F0-D5E352C0965B

Директорка театру Оксана Петровська зауважує: «Ми прагнемо, щоб наш театр відповідав європейським нормам. Необхідною умовою для цього є комфорт людей з обмеженими можливостями. Ми його поступово створюємо».

Загалом за 2017-2018 роки обласна рада виділила більше 14 000 000 грн. з бюджету на усі ці оновлення. Найбільше коштів, а саме близько 10 000 000 грн., пішло на реконструкцію покрівлі і фасаду, адже споруда є пам’яткою архітектури національного значення.

Також було зроблено поточний ремонт фойє, системи опалення, оновлено каси, замінено вхідні двері, відремонтовано підлогу. 

Окрім оновлень зовнішніх, театр, зберігаючи традиції театрального мистецтва, осучаснює свої  вистави, репертуар, запрошує видатних акторів, відкриває невідомі таланти. До сторіччя закладу тут за ініціативи голови облради Гліба Пригунова пройшов театральний фестиваль «Феєрія Дніпра». Вперше були представлені спектаклі сучасних європейських драматургів: Лукаса Берфуса та Костянтина Кеяну. Для дітей окремо показували прем’єрну казку-мюзикл. Тут проводять благодійні вечори та святкові заходи. 

Голова обласної ради Гліб Пригунов розповідає: «Спільними зусиллями керівництва театру, обласної та державної влади ми відновлюємо легендарний культурний об’єкт області – театр ім. Т, Шевченка. Відзначили важливий ювілей із розмахом, провели театральний фестиваль, майже повністю реконструювали будівлю. Культурний заклад цілком заслужено отримав статус «національного». Театр став справжнім осередком театрального життя області та міста. Вітаю усіх причетних із цією подією».