Новини

Вирубка лісу, використання пестицидів, підпал стерні – як карають за екологічні злочини?

IMG_8940

 

В Дніпропетровській обласній раді відбувся круглий стіл «Земля – це наша спадщина, яку ми повинні зберегти». У заході взяли участь громадські організації, поліція, Державна сільгоспінспекція та фермери області. Одним з організаторів  круглого столу виступила ГО «Екологічний патруль».

Головними проблемами, які підняли на нараді, були:

  • Незаконна вирубка зелених насаджень;
  • Наслідки підпалу стерні та іншої рослинності;
  • Розорювання прибережно-захисних смуг;
  • Присвоєння земель природно-заповідного фонду;
  • Використання та зберігання пестицидів та агрохімікатів;
  • Відсутність у фермерів дозвільної документації.

Сьогодні в Україні незаконна вирубка караються штрафом від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Підпал стерні за статтею 245 ККУ карається штрафом від 5100 до 8500 гривень або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Порушення правил застосування, зберігання, транспортування, знешкодження, ліквідації та захоронення пестицидів і агрохімікатів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів — тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Вже неодноразово були заведені справи у судах на фермерів, які порушують екологічне законодавство. Звісно, ані обласна рада, ані поліція не здатна зловити на гарячому кожного, хто кинув сірника у суху траву. Втім, головною нашою задачею є інформування населення та попередження подібних випадків!» — зазначив Антон Кумановський, начальник управління облради  з питань використання природних ресурсів.

Антон Кумановський закликав громадськість бути уважними щодо вищезазначених порушень і звертатись до облради  у разі, якщо ви стали свідком екологічного злочину. Для цього необхідно скласти заяву на ім’я голови Дніпропетровської обласної ради. Як саме це зробити, дізнайтеся на офіційному сайті облради за посиланням https://oblrada.dp.gov.ua/zvernennia-hromadian/