Новини

Обласний конкурс народних звичаїв та обрядів Дніпропетровської області: відбулась презентація нового культурологічного проєкту

IMG_4999

Захід проводився у режимі зум-конференції. Учасниками стали більше 60 представників з понад 25 сільських, селищних, міських громад області.

Конкурс передбачає зйомку відеороликів, де яскраво розповідається про те, що таке обряд, традиція, звичай в науковому контексті.

«Ми живемо у надскладний час і зобов’язані робити все, щоб зберегти свою ідентичність. Ця ідентичність червоною стрічкою проходить через наші народні традиції, звичаї, обряди. Тому новий культурологічний проєкт дуже актуальний. Ми ставили за мету не лише його презентувати, а й допомогти потенційним учасникам підготувати якісні матеріали для участі в ньому. Були залучені практики, які розповіли про загальні помилки учасників проєктів під час подання матеріалів та надали практичні поради», – сказала начальниця управління з питань культури та спорту Дніпропетровської обласної ради Лілія Гиренко.

Мета обласного огляду-конкурсу народних звичаїв та обрядів – відродження та збереження звичаїв, традицій та обрядів, що побутують на Дніпропетровщині.

До участі у ньому запрошуються центри дозвілля та будинки культури територіальних громад Дніпропетровської області.

Збір документів від учасників конкурсу триватиме до 12 липня 2023 року. На адресу організаторів конкурсу kultdor@gmail.com треба подати:

🔹відеоролик із показом скороченого процесу виконання всього або частини звичаю / традиції / обряду тривалістю не більше 7 хвилин, розміщений на файлообміннику або на Google-диску (відео може бути зняте на професійну або аматорську відеокамеру, смартфон, планшет або фотоапарат із функцією відеозйомки);

🔹опис та сценарій постановки звичаю / традиції / обряду (або його фрагменту), притаманного тільки тій місцевості, де проживає колектив, що його презентуватиме;

🔹заявку на участь у конкурсі, яка містить повну назву та адресу закладу, що бере участь у конкурсі; назву звичаю / традиції / обряду, що демонструється; ПІБ та вік учасників дійства; ПІБ, посаду та телефон контактної особи.