Новини

Фільм про українсько-російську війну показали у Вільнюсі

received_476807869844868

„Вірю, чекаю, молюся” – такою є назва документального фільму, знятого у Дніпропетровській області.

Цей проект був реалізований у 2018 році за підтримки обласної ради КП „Центр народної творчості „Дивокрай”. Режисер – Катерина Стрельченко, член Національної спілки кінематографістів України, директор студії  «12-й кадр».

Фільм розповідає про зниклих безвісті та полонених на сході України українських військових.

Восени 2018 був презентований в 25 містах України.

Отримав приз глядацьких симпатій на XV Kyiv international films festival «Кінолітопіс».

Переможець Всеукраїнського рейтингу «Знято в Україні» в номінації «Кращий повнометражний документальний фільм».

Номінант Національної кінопремії «Золота Дзиґа» (2018).

Вже через рік 9 жовтня 2019 за всебічної підтримки Посольства України в Литовській Республіці відбувся показ документального фільму „Вірю. Чекаю. Молюся” у кіноцентрі „Скалвія” у м. Вільнюсі, Литовська Республіка.

Українська делегація була представлена  у складі БОНЯКА Віктора Володимировича — депутата Дніпропетровської обласної ради, учасника АТО,  СТРЕЛЬЧЕНКО Катерини — режисеру фільму, ПАНКОВА Дмитра — оператора-постановника фільму, НЕСТЕРОВОЇ Ганни — спеціаліста КП „Центр народної творчості „Дивокрай” .

Серед почесних гостей заходу були:
Володимир Яценківський — Надзвичайний та Повноважний Посол України у Литовській Республіці,
Вітаутас Ландсбергіс — Перший Голова Парламенту незалежної Литви професор,
Леван Гвачліані — Посол Грузії у Литовській Республіці,
доктор Тамерлан Ельмар оглу Гараєв — Посол Азербайджанської Республіки у Литовській Республіці,
Пятрас Вайтєкунас – колишній Посол Литовської Республіки в Україні (а також колишній Міністр закордонних справ Литовської Республіки),
Єкатєріна Єрміліна — Тимчасово повірена Білорусі у Литовській Республіці,
Наталя Шертвітєнє – Голова української громади м. Вільнюса.

Один із напрямів сюжету, що привертає увагу – історії бійців і цивільних, які пройшли жорстоке та нелюдське поводження на тимчасово окупованих територіях, зазнали серйозних психологічних травм.

Героями фільму є хлопці з передової, бійці, які були в полоні, родичі, що розшукують своїх близьких, а також волонтери, представники пошукових організацій, Товариства Червоного Хреста, гуманітарного проекту Збройних Сил України „Евакуація 200”, судово-медичні експерти, фахівці з питань ДНК, психологи.

Голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов наголосив на важливості створення такого кіно: «Ми повинні пам’ятати і шанувати подвиг тих людей, які захищають незалежність України. Бути небайдужими до тих, хто постраждав від військових дій. Робити це необхідно в усіх напрямках. Такі масштабні художні проекти, як створення фільму – це те, що привертає велику увагу. Це те, що здатне максимально передавати і молоді, і дітям, і дорослим головний меседж – бути патріотами, цінувати і берегти свою Батьківщину, допомагати один одному!».

Афиша ВЧМ Литва 09_2019_превью 2 испр